Prima pagină D:News

„Maşina de citit gânduri” a cercetătorilor scoţieni, un pas înainte spre interfaţa creier-computer

05.20.2011 | ● Vizualizări: 506
„Maşina de citit gânduri” a cercetătorilor scoţieni, un pas înainte spre interfaţa creier-computer     creier, gand, minte, masina, traducere + zoom
Galerie foto (1)

După ce oamenii de ştiinţă au decodat semnalele vizuale ce provin de la creier, o maşină de citire a gândurilor ce poate afişa imagini este din ce în ce mai aproape de realizare.

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au realizat un testpe şase voluntari, cărora le-au arătat imagini cu oameni ceafişează diferite emoţii - fericire, frică şi surprindere.

În anumite experienţe, o parte a imaginilor a fost acoperităastfel încât să fie vizibili doar ochii şi buzele. Participanţii aufost mai apoi rugati sa identifice emoţiile afişate în timp ceelectrozii ataşaţi pe scalp măsurau undele cerebrale alevoluntarilor.

Cercetătorii au fost capabili să demonstreze că undelecerebrale variază în funcţie de partea feţei la care privim. Undelebeta cu o valoare de 12 hertzi poartă informaţii referitoare laochi, în timp ce undele theta, cu o valoare de 4 hertzi, suntasociate cu partea gurii.Informaţiile au fost codificate în funcţie de faza şi durataundei cerebrale, şi mai puţin prin amplitudinea sau puterea ei.

Profesorul Philippe Schyns, cel care a condus studiul, adeclarat că "acest proces este ca unul de deblocare a unui canal deteleviziune care este codat: ştiam că există conţinut, dar nuputeam să-l vedem. Acum putem face acest lucru".

"Felul în care creierul codează informaţiile vizuale care ajutăla recunoaşterea feţelor a fost un mister pentru noi. În timp cesuntem capabili să detectăm activitatea EEG din diferite zonecerebrale în timpul executării unor actiuni, nu am ştiut ce fel deinformaţie este transmisă cu ajutorul aceste unde cerebrale"continuă acesta.

"Ceea ce am făcut a fost să descoperim o cale de decodare aundelor cerebrale şi de identificare a mesajelor purtate deacestea" a adăugat el.

Profesorul Schyns a menţionat că studiul dezvăluie modul în carecreierul transformă diferite modele şi caracteristici vizuale îndiferite unde cerebrale.

"Procesul este asemănător cu cel al codării diferitelorstaţii radio în funcţie de frecvenţa dorită. Acest lucru are unpotenţial imens în dezvoltarea interfeţelor creier-calculator" asubliniat Philippe Schyns.

Actualul studiu a fost publicat în Jurnalul Online PublicLibrary of Science Biology.

Sursa: Daily Mail

Tag-uri: creier | gand | minte | masina | traducere