Prima pagină D:News

Cea mai mică imprimantă 3D din lume are un preţ accesibil

05.23.2011 | ● Vizualizări: 631
Cea mai mică imprimată 3D din lume are un preţ accesibil     austria, inventatori, imprimanta 3d + zoom
Galerie foto (2)

După apariţia aplicaţiei Trimensional, oamenii pot folosi iPhone-urile drept scanere 3D. Nu numai că pot capta imagini tridimensionale ale diferitelor obiecte, dar pot folosi aceste imagini pentru a crea modele fizice ale acestora, atât timp cât au acces la o imprimantă 3D. În prezent, aceste imprimante sunt destul de mari şi costisitoare, şi pot fi găsite în cadrul universităţilor sau a unor companii de design industrial. Acest lucru s-ar putea schimba cât de curând, deoarece cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din Viena au creat un prototip compact al unei imprimante 3D.

Dispozitivul a fost asamblat de o echipă de ingineri conduşi deprofesorul Jürgen Stampfl, în timp ce răşina sintetică, din care secreează obiectele 3D, este elaborată de o echipă de chimişticondusă de profesorul Robert Liska.

Imprimanta utilizează un sistem numit "tehnologie deproducere aditivă", în care obiectele sunt formate tipărindu-sestrat peste strat, fiecare având o grosime de 1/20 dintr-unmilimetru. În cazul acestui dispozitiv, răşina artificialăce se află într-un singur tub este încălzită cu ajutorul unor razeluminoase de înaltă intensitate, provenite de la un LED, pentru ase întări după depunere.

Obiectele sunt formate din alăturarea unor straturi succesive derăşină artificială întărită. Procesul duce la formarea unui obiectextrem de detaliat, ce poate avea o structură interioarăcomplexă.Dispozitivul are dimensiunile unei cutii de lapte şi greutateade 1.5 kilograme. De asemenea, cercetătorii speră ca imprimanta sădevină din ce în ce mai uşoară şi de dimensiuni mai mici.

Construcţia dispozitivului poate fi realizată cu doar1.200 €, fiind de 10 ori mai ieftin decât o imprimantă 3Dobişnuită. "Vom continua să reducem atât dimensiunile, cât şipreţul imprimantei 3D", promit cercetătorii austrieci.

Cercetătorii menţionează că pot fi folosite pentru imprimare şialte materiale decât răşina artificială, precum ceramica. Aceştiasusţin că pot fi folosite pentru tipărirea 3D chiar şi substanţebiodegradabile, ce nu afectează mediul înconjurător.

Costurile ridicate nu favorizează producţia în masă a obiectelorcu ajutorul imprimante, aceasta fiind perfectă pentru utilizatoriicare îşi doresc să creeze piese de schimb individuale, dar şipentru medicii care îşi doresc să construiască dispozitive medicalela comandă.

În prezent, nu se ştie data la care acest dispozitiv va fidisponibil pe piaţă.

Sursa: Gizmag