Prima pagină D:News

O eclipsă de soare ce are loc la miezul nopţii? În ţările nordice se poate! (VIDEO)

06.02.2011 | ● Vizualizări: 407
O eclipsă de soare în miezul nopţii? În ţările nordice se poate! (VIDEO)     eclipsa, soare, norvegia, suedia, finlanda, noapte + zoom
Galerie foto (1)

Deşi ar putea părea ciudat, o eclipsă de soare se poate petrece în miezul nopţii! Exact acest lucru s-a întâmplat noaptea trecută în ţările nordice.

"Ar putea suna ca o contradicţie ideea de a avea o eclipsă desoare în miez de noapte, dar acest lucru s-a putut vedea în nordulNorvegiei, Suediei şi Finlandei în seara zilei de 1 iunie", adeclarat Knut Joergen Roed Oedegaard, un astrofizician de laCentrul Norvegian pentru Ştiinţele Educaţiei din Oslo.

În această perioadă a anului, soarele nu apune în parteaarctică a lumii, aşa că o eclipsă solară poate să aibă loc la oriceoră a zilei. Când ceasul a arătat miezul nopţii la finalul zilei de1 iunie, aproximativ jumătate din soare a fost acoperit delună.

"Eclipsa va fi putut fi văzută şi din Siberia, nordul Chinei,unele părţi ale Alaskăi şi ale Canadei, dar şi din Islanda", scrieFrank Espenak de la the NASA Goddard Space Flight Center, locul încare au fost calculate ciscumstanţele în care va apărea eclipsa."Cea mai mare fază a eclipsei va fi avut loc la ora 21:16 GMT,pe data de 1 iunie. La acel moment, o eclipsă de magnitutinea 0.601va fi putut fi observată din coasta Arctică a Siberiei de Vest şiva înfăţişa soarele de miezul nopţii care îşi va face apariţia laorizont".

Nu toate locaţiile în care eclipsa va putea fi văzută aceasta seva petrece la miezul nopţii. Espenak constată că Reykjavik,Islanda, va experimenta o eclipsă ce va acoperi 46% din soare chiarînainte de apusul soarelui, în timp ce nordul Chinei va observaeclipsa la răsăritul soarelui.

Faptul că această eclipsă este una parţială şi nu totală nu vadiminua frumuseţea ei. Dimpotrivă, la miezul nopţii, în Norvegia,discul de soare va fi transformat într-o semilună.

"Această eclipsă de soare ce se petrece în miezul nopţii va fiprima eclipsă de acest tip ce are loc în Norvegia după anul 2000 şicea mai mare după cea din 1985. Scandinavii trebuie să aştepte pânăîn 2084 pentru a fi martorii unei eclipse şi mai profunde", susţineOedegaard.

Iată cum s-a văzut eclipsa din Norvegia:

Sursa: NASA