Prima pagină D:News

În 2015 vor fi conectate la Internet 15 miliarde de dispozitive

Redactia Descopera.ro | 06.03.2011 | ● Vizualizări: 329
În 2015 vor fi conectate la Internet 15 miliarde de dispozitive     internet, 15 miliarde, viitor, 2015, cisco, exabit, date, trafic de date + zoom
Galerie foto (1)

Numărul dispozitivelor care se conectează la internet va înregistra o creştere spectaculoasă în următorii patru ani, ajungând să numere în anul 2015 peste 15 miliarde, de două ori mai mult decât populaţia lumii.

Cisco, o importantă companie din domeniul tehnologiei, prezice că proliferarea tabletelor, a telefoanelor mobile şi a altor aparate inteligente care vor avea conexiune la internet, va fi evenimentul care va determina această creştere rapidă. Compania a declarat că urmărirea video-urilor va continua să domine traficul de internet, preconizând că până în 2015, un milion de minute de video vor fi accesate online în fiecare secundă. De asemenea, Cisco a rezis că în acea perioadă, mai mult de 40% din populaţia globului (aproape trei miliarde de oameni) va fi, simultan, online.

Gigantul consideră că până în 2015, traficul pe internet la ajunge la 966 de exabiţi pe an. Un exabit este egal cu o un cvintilion de biţi. În 2004, traficul global lunar a depăşit pentru prima dată un exabit.

Cisco susţine că acest trafic cvadruplu ridică o serie de probleme serioase. Toate aceste dispozitive care se conectează la internet şi viteza cu care ele se înmulţesc şi evoluează apasă greu pe reţelele de internet. Raportul Cisco subliniază o problema foarte reala pe măsură ce adresele de tip IPv4 se termină, din moment ce fiecare dispozitiv necesită una pentru a se conecta la internet. Atunci când sistemul IPv4 a fost creat, în 1977, el a fost gândit pentru un număr de 4,3 miliarde de adrese, ori explozia de telefoane mobile şi tablete a dus la epuizarea acestora. Anul acesta, în februarie, Internet Assigned Numbers Authority a eliberat ultimul pachet de adrese, care se presupune că se vor epuiza până la începutul lunii august.

Soluţia este o platformă alternativă numită IPv6, dar procesul de convingerea a companiilor să se mute pe aceasta este unul anevoios. De aceea, pe 8 iunie, de ziua internaţională a IPv6, alături de Cisco vor veni alţi giganţi din telecomunicaţii precum: Verizon, Yahoo, Google, Facebook, TimeWarner, Comcast şi mulţi alţii, pentru a testa noua platformă.

Ei au nevoie să apeleze la IPv6 pentru a putea satisface nevoile şi cerinţele tuturor dispozitivelor existente, cum ar fi telefoanele mobile, iPads şi PC-uri, dar şi viitoarele dispozitive care vor fi create.

Sursa: BBC News