Prima pagină D:News

Ceea ce gândim atunci când mâncăm influenţează senzaţia de saţietate

Redactia Descopera.ro | 06.05.2011 | ● Vizualizări: 698
Ceea ce gândim atunci când mâncăm influenţează sentimentul de saţietate     saţietate, mâncare, ghrelină, studiu, calorii, milkshake, minte, creier + zoom
Galerie foto (1)

Persoanele care cred că se „răsfaţă” atunci când mănâncă au niveluri mai mici de grelină, aşa-numitul "hormon de foame", arată un nou studiu.

Nivelul grelinei din corp creşte înainte de masă şi scade imediat după terminarea acesteia. Cu cât nivelul grelinei din corp este mai ridicat, cu atât o persoană este probabil să mănânce mai mult.

O echipa de cercetători de la Universitatea Yale a realizat un studiu în care a oferit participanţilor un milkshake de 380 de calorii, sub pretextul că acela conţine ori 620 de calorii, ori 140 de calorii. Cei care au băut milkshake-ul crezând că are mai multe calorii au prezentat o scădere dramatică a nivelului de grelină din corp după consumul băuturii.

Persoanele care au crezut că au băut milkshake-ul cu mai puţine calorii nu au prezentat modificări ale nivelului grelinei. Răspunsul grelinei din corp la numărul de calorii pe care au crezut că l-au consumat, a fost în concordanţă cu ceea ce s-ar fi observat în cazul în care chiar ar fi consumat băuturile cu numărul respectiv de calorii.

"Acest studiu demonstrează că mentalitatea poate afecta starea de saţietate fizică", susţine autorul principal al studiului, Alia Crum. "Creierul a fost păcălit de sentimentul de saţietate sau de cel de senzaţie de nemulţumire. Acel sentiment depindea de ceea ce oamenii credeau că au consumat, mai degrabă decât ceea ce au mâncat cu adevărat".

Nivelul ridicat al grelinei din corp ar putea cauza creşterea greutăţii datorată consumului mare de calorii. Acest studiu ar putea deschide noi căi în lupta împotriva obezităţii prin aprofundarea înţelegerii modului în care mintea şi corpul reacţionează la alimentele consumate.

Alţi cercetători de la Universitatea Yale şi de la Universitatea de Stat William Corbin din Arizona au contribuit la studiu ce a fost finanţat de Fundaţia Rudd şi Centrul Yale pentru Investigaţii Clinice.

Studiul, care ar putea avea implicaţii asupra luptei contra obezităţii, apare în Jurnalul Online Health Psychology.

Sursa: Futurity