„Marsonauţii” au sărbătorit un an de când simulează o expediţie pe Marte (VIDEO)

07 06. 2011, 10:35

În luna februarie, trei membri ai echipajului s-au detaşat de nava-mamă îndreptându-se spre Marte - în realitate este vorba de o cameră cu un plafon bombat şi o podea acoperite de nisip roşu şi roci. Pe perechi, cei trei au explorat, pe rând, suprafaţa marţiană: au prelevat probe de sol şi roci utilizând instrumente dezvoltate pentru programul lunar sovietic anulat, şi au făcut simulări pentru situaţii neobişnuite, care ar putea interveni.

La sfârşitul lunii februarie, cei trei s-au întors la nava-mamă şi la cei doi colegi ai lor, urmând ca întreg echipajul să ajungă acasă, pe Pământ, în luna noiembrie.

Deşi este vorba doar de o simulare, experimentul nu a mers perfect. Aşa se face că în luna decembrie cosmonauţii au petrecut o zi întreagă pe întuneric jucând cărţi la lumina unei lanterne şi o alta în care nu au putut lua contact cu centrul de control, din cauza unei defecţiuni tehnice. Aceste mici defecţiuni au fost introduse intenţionat în cadrul experimentului, pentru a observa reacţiile "marsonauţilor" la evenimente neprevăzute.

Cu toate acestea, trebuie ţinut cont că deşi întreaga echipă a făcut faţă izolării, ce este mai greu acum urmează, căci următoarele 165 de zile vor fi plictisitoare şi nimic nou nu se va întâmpla, până în momentul aterizării.

Sursa: NewScientist