Prima pagină D:News

Trişatul la examene devine imposibil datorită tehnologiei

Redactia Descopera.ro | 06.16.2011 | ● Vizualizări: 233
Trişatul la examene devine imposibil datorită tehnologiei     trişat, examene, examinări, copiute, bac, admitere, examen, test + zoom
Galerie foto (1)

Copiatul la examene va deveni o problemă a trecutului, graţie unor noi tehnologii care permit detectarea trişorilor.

În zilele noastre tehnologia modernă formată din camere video miniaturale, smartphone-uri şi internetul accesat de pe telefoanele mobile oferă o metodă ideală pentru a trişa şi pentru a primi răspunsuri la examene. Guvernul japonez a cerut universităţilor interzicerea telefoanelor mobile din sălile de examen deoarece studenţii nu sunt singurii care trişează. Şi profesorii ale căror salarii depind de notele studenţilor luate la examene încurajează trişatul, ajutându-şi studenţii să promoveze examenele.

Deoarece supraveghetorii din sălile de examen nu sunt totdeauna imuni la mită, tehnologia modernă poate ajuta la detectarea mai uşoară a trişorilor.

Programele dezvoltate de mai multe firme de examinare din SUA (printre care Prometric sau Caveon) detectează trişatul prin calcularea probabilităţii ca tiparul răspunsurilor oferite de cel examinat să fie atins pe căi corecte. Un răspuns corect este un răspuns corect, iar cu excepţia cazului în care un candidat care a răspuns corect la toate întrebările, tiparul de răspunsuri corecte şi greşite poate oferi indicii asupra colaborării cu alţi studenţi sau cu profesorul. Dacă modelul răspunsurilor a doi candidaţi este similar sau identic, programul va atenţiona acest lucru printr-un marcaj. În cazul în care există mai mult de doi candidaţi cu tiparuri de răspunsuri similare, software-ul companiilor de examinare va descoperi cu uşurinţă acest lucru.

În testele în care candidatului i se permite schimbarea răspunsurilor, modelul modificărilor oferă de asemenea informaţii. Dacă mai mulţi candidaţi fac aceeaşi schimbare, acest lucru devine suspect.

Creşterea subită a mediei luate la examene în comparaţie cu cele anterioare ridică de asemenea semne de întrebare. Totodată persoanele care trec graniţa pentru a da testele devin suspecte, mai ales dacă se mută de la un loc de testare corect la unul cunoscut ca fiind corupt.

O companie numită Kryterion administrează testele online şi le supraveghează din sediul lor din Phoenix, Arizona. În cadrul unui examen, supraveghetorii urmăresc toate persoanele care dau testul în întreaga lume cu ajutorul camerelor video, fără a se întâlni în persoană. Astfel sunt eliminate toate oportunităţile ca supraveghetorii să fie tentaţi de plicuri pline cu bani.

De asemenea este interzisă controlarea de la distanţă a calculatoarelor de testare, iar supraveghetorii vor avea posibilitatea de a descalifica persoanele care folosesc într-un mod suspect mâinile. Programul de testare va alerta de asemenea dacă un candidat va răspunde într-un timp foarte scurt la o întrebare dificilă.

Sistemul de securitate nu se opreşte odată cu încetarea examenului. Caveon şi Prometric analizează 24/24 eventualele intrări ilicite în sistem pentru a preveni infracţiunile. Prometric are o măsură de securitate suplimentară. În cadrul testelor individuale este introdusă o întrebare unică. Dacă aceasta va fi publicată pe Internet, compania va detecta mai uşor sursa scurgerii de informaţii.

Prometric detectează numeroşi trişori, astfel că investighează săptămânal aproximativ 20 de centre de testare din cele 5.000 din întreaga lume. Dintre acestea, în jur de cinci sunt închise definitiv. Numeroşi administratori şi supraveghetori sunt concediaţi din cauza corupţiei şi a acceptării de mită.

Rămâne de văzut dacă aceste tehnologii ce fac trişatul din ce în ce mai dificil vor fi aplicate şi în România.
Sursa: The Economist