Prima pagină D:News

Trişatul la examene devine imposibil datorită tehnologiei

06.16.2011 | ● Vizualizări: 219
Trişatul la examene devine imposibil datorită tehnologiei     trişat, examene, examinări, copiute, bac, admitere, examen, test + zoom
Galerie foto (1)

Copiatul la examene va deveni o problemă a trecutului, graţie unor noi tehnologii care permit detectarea trişorilor.

În zilele noastre tehnologia modernă formată din camere videominiaturale, smartphone-uri şi internetul accesat de pe telefoanelemobile oferă o metodă ideală pentru a trişa şi pentru a primirăspunsuri la examene. Guvernul japonez a cerut universităţilorinterzicerea telefoanelor mobile din sălile de examen deoarecestudenţii nu sunt singurii care trişează. Şi profesorii ale cărorsalarii depind de notele studenţilor luate la examene încurajeazătrişatul, ajutându-şi studenţii să promoveze examenele.

Deoarece supraveghetorii din sălile de examen nu sunt totdeaunaimuni la mită, tehnologia modernă poate ajuta la detectarea maiuşoară a trişorilor.

Programele dezvoltate de mai multe firme de examinare din SUA(printre care Prometric sau Caveon) detectează trişatulprin calcularea probabilităţii ca tiparul răspunsurilor oferite decel examinat să fie atins pe căi corecte. Un răspunscorect este un răspuns corect, iar cu excepţia cazului în care uncandidat care a răspuns corect la toate întrebările, tiparul derăspunsuri corecte şi greşite poate oferi indicii asupracolaborării cu alţi studenţi sau cu profesorul. Dacă modelulrăspunsurilor a doi candidaţi este similar sau identic, programulva atenţiona acest lucru printr-un marcaj. În cazul în care existămai mult de doi candidaţi cu tiparuri de răspunsuri similare,software-ul companiilor de examinare va descoperi cu uşurinţă acestlucru.

În testele în care candidatului i se permite schimbarearăspunsurilor, modelul modificărilor oferă de asemenea informaţii.Dacă mai mulţi candidaţi fac aceeaşi schimbare, acest lucru devinesuspect.

Creşterea subită a mediei luate la examene în comparaţie cu celeanterioare ridică de asemenea semne de întrebare. Totodatăpersoanele care trec graniţa pentru a da testele devin suspecte,mai ales dacă se mută de la un loc de testare corect la unulcunoscut ca fiind corupt.O companie numită Kryterion administrează testele online şi lesupraveghează din sediul lor din Phoenix, Arizona. În cadrul unuiexamen, supraveghetorii urmăresc toate persoanele care dau testulîn întreaga lume cu ajutorul camerelor video, fără a se întâlni înpersoană. Astfel sunt eliminate toate oportunităţile casupraveghetorii să fie tentaţi de plicuri pline cu bani.

De asemenea este interzisă controlarea de la distanţă acalculatoarelor de testare, iar supraveghetorii vor aveaposibilitatea de a descalifica persoanele care folosesc într-un modsuspect mâinile. Programul de testare va alerta de asemenea dacă uncandidat va răspunde într-un timp foarte scurt la o întrebaredificilă.

Sistemul de securitate nu se opreşte odată cu încetareaexamenului. Caveon şi Prometric analizează 24/24 eventualeleintrări ilicite în sistem pentru a preveni infracţiunile. Prometricare o măsură de securitate suplimentară. În cadrul testelorindividuale este introdusă o întrebare unică. Dacă aceasta va fipublicată pe Internet, compania va detecta mai uşor sursa scurgeriide informaţii.

Prometric detectează numeroşi trişori, astfel că investigheazăsăptămânal aproximativ 20 de centre de testare din cele 5.000 dinîntreaga lume. Dintre acestea, în jur de cinci sunt închisedefinitiv. Numeroşi administratori şi supraveghetori suntconcediaţi din cauza corupţiei şi a acceptării de mită.

Rămâne de văzut dacă aceste tehnologii ce fac trişatul din ceîn ce mai dificil vor fi aplicate şi în România.
Sursa: TheEconomist