Prima pagină D:News

Iranul va trimite o maimuţă în spaţiu

Redactia Descopera.ro | 06.17.2011 | ● Vizualizări: 127
Iranul va trimite o maimuţă în spaţiu     iran, spatiu, maimute, maimuta, naveta spatiala + zoom
Galerie foto (1)

Iranul plănuieşte să trimită maimuţe vii în spaţiu, începând cu această vară.

În februarie, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a prezentat publicului o capsulă spaţială special proiectată pentru a transporta maimuţe vii în spaţiu, împreună cu patru prototipuri noi de sateliţi pe care Republica Islamică Iran intenţionează să le trimită înainte de martie 2012.

"Racheta Kavoshgar-5 va fi lansată între 23 iulie şi 23 august cu o capsulă de 285 de kilograme ce va purta la bord o maimuţă până la o altitudine de 120 kilometri", susţine Hamid Fazeli, şeful Organizaţiei Spaţiale Iraniene.

Fazeli susţine că lansarea unui animal în spaţiu este primul pas făcut în cadrul misiunii ce va permite, în viitor, trimiterea unui om în spaţiu. Această călătorie este programată de Teheran pentru anul 2020.

Până la ora actuală, iranienii au trimis în spaţiu şoareci, broaşte ţestoase şi viermi, toate acestea la bordul rachetei Kavoshgar-3 lansată în 2010.

De asemenea, Fazeli a anunţat că Iranul plănuieşte să lanseze în octombrie un satelit de recunoaştere - Fajr - ce are "o durată de viaţă de un an şi jumătate şi care va fi plasat la o altitudine de 400 de kilometri".

Săptămâna aceasta, Republica Islamică a pus cu succes satelitul Rassad-1 pe orbita aflată la 260 de kilometri deasupra Pământului. Rassadl-1, care înconjoară Pământul de 15 ori la 24 de ore şi are un ciclu de două luni, va fi utilizat pentru a face fotografii ale planetei şi pentru a transmite imagini.

Programat iniţial pentu a fi lansat în august 2010, satelitul a fost construit de către cei de la Universitatea Malek Ashtar din Teheran, o instituţie recunoscută pentru strânsele legături avute cu Gărzile Revoluţionare.

Iranul, care a lansat primul satelit pe orbită în anul 2009, a prezentat un program spaţial ambiţios. Puterile occidentale se tem că agenda spaţială a Iranului ar putea fi legată de dezvoltarea unei rachete balistice cu capacitatea de a livra rachete nucleare. Teheranul a negat în mod repetat faptul că ambiţiile sale nucleare şi ştiinţifice ale programelor ar putea masca ambiţii militare.

Sursa: The Telegraph