Home » D:News » Oceanele lumii prezintă aceleaşi simptome ca înaintea precedentelor extincţii în masă (VIDEO)

Oceanele lumii prezintă aceleaşi simptome ca înaintea precedentelor extincţii în masă (VIDEO)

Oceanele lumii prezintă aceleaşi simptome ca înaintea precedentelor extincţii în masă (VIDEO)
Publicat: 22.06.2011
Poluarea, încalzirea globală şi alte probleme cauzate de om duc la dispariţia în masă a vieţii oceanice, un eveniment fără precedent în istoria omenirii, avertizează un consorţiu de oameni de ştiinţă.

Recifele de corali mor, biodiversitatea oceanului este devastată de specii invazive, zonelor moarte din adâncul mărilor se extind, algele toxice se înmulţesc, iar stocurile de peşti sunt epuizate, susţine raportul ce va fi prezentat în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Sponsorizat de Programul Internaţional privind Starea Oceanelor (IPSO), studiul a constatat că sănătatea oceanelor s-a deteriorat mai mult şi mai rapid decât oricând în istoria omenirii.

În plus, aceste simptome ar putea prevesti alte probleme de mediu mult mai mari, spun oamenii de ştiinţă. Toate cele cinci extincţii în masă ale vieţii pe Pământ (care s-au produs acum mai bine de 500 de milioane de ani), au fost anticipate de astfel de fenomene.

Rata cu care carbonul este absorbit de ocean este deja mult mai mare decât în momentul ultimei extincţii globale semnificative, care a eliminat până la 50 la sută din animalele adâncurilor. De asemenea, pescuitul excesiv a redus unele stocuri de peşte cu mai mult de 90 de procente, spun specialiştii.

Oamenii de ştiinţă ne avertizează că rezultatele studiului sunt şocante şi ar trebui să ne îngrijoreze având în vedere că aceste fenomene vor avea un impact major asupra umanităţii. Ei au adăugat că momentul este critic şi trebuie să acţionăm rapid.

Dioxidul de carbon provenit din arderea cărbunelui şi a altor combustibili fosili ajunge în ocean, care apoi devine acid. În plus, temperaturile ridicate din ocean şi topirea gheţarilor determină speciile să plece din habitatele lor.

Sursa: Al Jazeera

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase