Prima pagină D:News

Pancreasul artificial va schimba viaţa diabeticilor, eliminând nevoia de injecţii cu insulină

Redactia Descopera.ro | 06.29.2011 | ● Vizualizări: 1101
Pancreasul artificial va schimba viaţa diabeticilor, eliminând nevoia de injecţii cu insulină     pancreas, artificial, insulina, diabet, inovatie, medicina + zoom
Galerie foto (1)

Endocrinologii de la Clinica Mayo au dezvoltat un pancreas artificial capabil să secrete insulină în mod automat, cu o precizie individualizată, constituind o realizare fără precedent.

Sistemul aflat în curs de dezvoltare, cunoscut sub numele de "Closed Loop System", are inclus un monitor care calculează nivelul de zahăr din sânge, o pompă de insulină automată, un set de monitoare de activitate care se ataşează pe corp şi o unitate centrală de procesare.

Într-o cercetare asociată, s-a descoperit că diabeticii care au avut o activitate fizică scăzută după ce au terminat de mâncat, aveau un nivel de zahăr în sânge apropiat de cel al persoanelor cu un pancreas pe deplin funcţional. Cei care au rămas sedentari după masă, aveau un nivel al glucozei ridicat. De asemenea s-a descoperit că nivelul glucozei din sânge scade mai rapid dimineaţa şi nu în jurul orei cinei, în cazul adulţilor sănătoşi, sugerând un model diurn al acţiunii insulinei naturale.

Cercetătorii plănuiesc să includă unele dintre aceste constatări pentru proiectarea pancreasului artificial. Acesta va monitoriza nivelul de glucoză din organism şi va reacţiona adecvat, imitând funcţionarea unui pancreas normal.

Testele clinice ale pancreasului artificial vor începe în luna noiembrie cu o serie de voluntari spitalizaţi. Astfel, în scurt timp, pacienţii ce suferă de diabet vor putea elimina injecţiile zilnice din viaţa lor.

Sursa: KurzweilAI