Prima pagină D:News

Medicii încearcă să oprească cancerul pancreatic înainte de a se forma

Redactia Descopera.ro | 07.22.2011 | ● Vizualizări: 6032
Medicii încearcă să oprească cancerul pancreatic înainte de a se forma     cancer, pancreas, cancer pancreatic, chist pancreatic, chist, medicina + zoom
Galerie foto (1)

În încercarea de a opri cancerul pancreatic, doctorii de la spitalul Johns Hopkins şi alte instituţii din împrejurimi s-au dedicat cercetării chistului pancreatic.Până la 20% dintre cazurile de cancer pancreatic îşi au originile în aceste chisturi, ce iau forma unor leziuni mici, de culoare maronie, pline cu lichid. Dacă este lăsat să se dezvolte, această formă de cancer omoară până la 95% din suferinzi în mai puţin de cinci ani.

"Avem minunata oportunitate de a interveni într-un stagiu incipient a bolii. Putem inteveni la fel cum o facem în cazul polipilor apăruţi în colon. Îndepărtăm aceste chisturi şi astfel prevenim apariţia cancerului", a declarat Anne Marie Lennon, doctor în cadrul spitalului Hopkins.

Acest spital a fost pentru mult timp un centru de tratament şi cercetare pentru cancerul pancreatic, dar de această dată personalul s-a dedicat cercetării chisturilor care provoacă această boală. Programul a debutat în noiembrie şi are zece pacienţi pe săptămână. Un studiu realizat anul trecut a relevat faptul că 13 procente din populaţie au chisturi pancreatice, însă majoritatea lor nu sunt canceroase.

Doctorii sunt de părere că numărul chisturilor nu sunt în creştere, iar acestea nu reprezintă cea mai mare ameninţare în apariţia cancerului pancreatic. Chiar dacă acest tip de cancer nu este cel mai răspândit în rândul populaţiei, el este cel mai dur, făcând anual 36.800 de victime în SUA.

Paula Rhines este una dintre persoanele ale căror cazuri au avut un final fericit, graţie spitalului Hopkins. Femeia, în vîrstă de 41 de ani, a fost diagnosticată cu o tumoare canceroasă care a fost îndepărtată în cadrul acestui spital. Chistul a fost descoperit în timpul examinării vezicii biliare a pacientei, în 2006. De atunci, doctorii din Florida au ţinut sub observaţie acest chist, şi chiar şi atunci când a început să se dezvolte, ei au crezut că nu este periculos. Totuşi, doctorii au decis să ceară şi o a doua opinie.

Pacienta a mers la spitalul Hopkins, unde doctorii i-au spus că ar fi bine să se opereze cât mai rapid. După o operaţie care a durat şapte ore şi jumătate capul pancreasului, tumoarea, vezica biliară şi o parte din intestinul subţire au fost îndepărtate. După intervenţia medicilor, cercetătorii spitalului au confirmat faptul că tumoarea era una canceroasă, iar femeia ar fi putut muri în câţiva ani dacă nu s-ar fi operat.

De aceea, susţin doctorii, este important ca persoanele care suferă de pancreatită, boală care este deseori provocată de un chist pancreatic sau care conduce la apariţia unuia, să fie supuşi unei examinări medicale şi să ia în considerare eliminarea chistului prin chirurgie.

Pentru a aduce la cunoştiinţă cât mai multor pacienţi importanţa de a acorda atenţia necesară chisturilor pancreatice, ajutând astfel la prevenirea cazurilor de cancer pancreatic, a fost lansat site-ul http://pancyst.org/.

Printre simptomele tipice chisturilor pancreatice se numără durerile abdominale, starea de greaţă, vomitatul şi diareea. De asemenea, uneori pielea şi ochii pacienţilor suferă de un proces de îngălbenire, din cauza blocării căilor biliare. Dacă înregistraţi aceste simptome, vizitaţi de urgenţă medicul de familie - ar putea fi o decizie vitală.

Sursa: LA Times