Prima pagină D:News

Problemă inedită în Rio de Janeiro: sar în aer capacele de canal!

Redactia Descopera.ro | 07.22.2011 | ● Vizualizări: 304
Problemă inedită în Rio de Janeiro: sar în aer capacele de canal!     rio de janeiro, brazilia, problema, inedit, canal, capace de canal, canalizare + zoom
Galerie foto (1)

Mulţi dintre noi visează încă de mici să ajungă la Rio de Janeiro. Oraşul cel mai cunoscut al Braziliei se remarcă prin plajele sale Copacabana, prin carnavalul său nonconformist şi prin statuia lui Iisus Hristos aflată în vârful muntelui Corcovado. Dar Rio de Janeiro este un oraş capabil să impresioneze şi negativ. Ultimele "dezastre" care fac de ruşine oraşul brazilian sunt o serie de explozii ale capacelor de canalizare. Astfel, Rio devine un oraş în care minunile naturii pălesc atunci când vezi oameni care se aruncă la pământ şi care privesc cu îngrijorare şi înspăimântaţi la capacele de canal din faţa lor.

În ultimul an, peste 60 de astfel de evenimente au avut loc, cel mai recent desfăşurându-se lunea aceasta. În urma exploziei, doi oameni au fost răniţi, un geam a fost spart şi o motocicletă aflată în apropiere a fost avariată. Conform autorităţilor, aceasta este cea de-a zecea explozie care a avut loc luna aceasta în oraşul de la poalele muntelui Corcovado. Rapoartele arată că zeci de persoane au fost rănite în luna iulie, iar pagubele se ridică la mii de dolari.

Capacele de canal aparţin companiei de electricitate Light, iar preşedintele acesteia, Jerson Kelman, a declarat că exploziile sunt provocate de gazele naturale şi de scânteile apărute la transformatoarele vechi aflate în subteran.

"Noi renovăm sistemul din subteran. Acesta este mai vechi de 60 de ani şi prezintă semne vizibile de îmbătrânire. Am început cu zonele unde sunt plasate transformatoare. Nu a mai existat niciodată o astfel de investiţie în sistemul subteran. Dispunem de 56 de milioane de dolari. Banii sunt aici, dar nu putem remedia totul într-o singura lună", a declarat Jerson Kelman.

De asemenea, compania de electricitate din Rio spune că a identificat 130 de astfel de zone care ar putea exploda, însă autorităţile locale sunt de părere că numărul lor se ridică la 4.000. Mai mult decât atât, un judecător a decis ca Light să plătească o amendă în valoare de 64.000 dolari pentru fiecare explozie viitoare.

Oficialii speră ca problema să fie rezolvată înaintea celor două mari evenimente sportive pe care Rio de Janeiro urmează să le găzduiască: finala Cupei Mondiale din 2014 şi Olimpiada de Vară din 2016.

Sursa: CS Monitor