Prima pagină D:News

Franţa - ţara cu cei mai mulţi depresivi?

Redactia Descopera.ro | 08.09.2011 | ● Vizualizări: 332
Franţa - ţara cu cei mai mulţi depresivi?     medicina, sananate, psihiatrie, depresie, Franta + zoom
Galerie foto (1)

Franţa a fost declarată "campioană mondială a nefericirii" de către propria sa presă, pe baza unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care susţine că locuitorii Hexagonului sunt cei mai predispuşi la depresie.

Studiul, primul de acest gen, a fost efectuat de cercetătorii din Statele Unite şi publicat pe 26 iulie în jurnalul BMC Medicine. La cercetare au participat mai mult de 90.000 de persoane, din 18 ţări.

Rezultatele au arătat că oamenii din ţările cu venituri mici au mult mai puţine şanse de a suferi o depresie, comparativ cu cei din ţările dezvoltate.
În fruntea clasamentului naţiunilor cu cel mai mare risc de depresie s-au aflat francezii, cu 21%. Rezultatele nu au mirat pe nimeni, având în vedere că în 2008 Franţa a fost desemnată ţara ai cărui locuitori consumă cele mai multe antidepresive.

Comentariile nu au întârziat să apară, iar unele presupuse cauze ale acestei "tristeţi naţionale" ajung să fie de domeniul fantasticului.

Un articol de pe un forum francez sugerează că principalele cauze ar fi: problemele financiare, creşterea vârstei de pensionare, consumul excesiv de Prozac şi obiceiul francezilor de a intra în depresie după sărbătorile de iarnă.

Una dintre păreri susţine faptul că oamenii din Franţa sunt prea inteligenţi, au sarcasmul "în sânge" şi nu consumă destul de multe droguri.

Psihiatrul Xavier Briffault, cercetător în cadrul Institutului Naţional de Cercetare din Franţa a afirmat însă că "nu putem trage concluzii pe baza acestui studiu din cauza faptului că metodele utilizate de specialişti sunt subiective." El susţine că este normal ca un locuitor al Franţei să răspundă diferit la întrebări faţă de un indian, având în vedere că în ţările dezvoltate oamenii sunt mult mai deschişi când vine vorba de depresie şi tratarea ei.

În plus, studiul, care a inclus atât programe de screening, cât şi interviuri, a depins de dorinţa voluntarilor de a răspunde sau nu la întrebări. Deşi rata medie de participare a fost de 71,7%, în Franţa procentul abia a atins 45,9%, lucru ce a făcut ca eşantionul francez să fie nereprezentativ din punct de vedere cantitativ.

Sursa: France 24