Home » D:News » A fost descoperit cel mai limpede lac din lume

A fost descoperit cel mai limpede lac din lume

A fost descoperit cel mai limpede lac din lume
Publicat: 20.12.2011
Suprafaţa de apă dulce cu cea mai limpede apă de pe Terra se află în Insula de Sud a Noii Zeelande, spun cercetătorii de la Institutul pentru Cercetarea Apei şi a Atmosferei.

Specialiştii spun că doar unele ape din Oceanul Pacific depăşesc claritatea celei din Blue Lake.

După 6 vizite, oamenii de ştiinţă au concluzionat că vizibilitatea orizontală în apa din Blue Lake, situat în Nelson Lakes National Park, variază între 70 şi 80 de metri.

Măsurătorile efectuate cu cele mai bune instrumente disponibile în laborator estimează că vizibilitatea teoretică în apa distilată este de aproximativ 80 de metri. Prin urmare, apa din Blue Lake este foarte aproape de puritatea perfectă, din punct de vedere optic.

În general, scafandrii clasifică claritatea apei ca fiind „excepţională”, atunci când aceasta depăşeşte 40 de metri.

Hidrologul Rob Merrilees, de la Institutul pentru Cercetarea Apei şi a Atmosferei, a observat claritatea apei din Blue Lake, pe care a comparat-o cu cea de la Izvoarele Te Waikoropupu, a căror claritate optică ajunge până la 63 de metri. De asemenea, specialistul a caracterizat apa de aici ca fiind albastru-violet, nuanţă pe care o au doar lacurile cu apă naturală foarte clară.

Blue Lake este alimentat de Lake Constance, un lac glaciar din apropiere, iar puritatea lui se datorează unui baraj natural de pământ, aflat între cele două lacuri, care a avut rol de filtrare a apei.

Sursa: xinhuanet

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase