Aricii britanici vor face obiectul unui studiu „popular”

19 01. 2012, 12:44

Acum 40 de ani, dr. Pat Morris, expert în studierea aricilor, a efectuat un studiu prin care a demonstrat faptul că perioada de hibernare a acestor animale se modifică, ca urmare a schimbărilor de temperatură.

cum, după patru decenii, Morris vrea să vadă cât de grav a fost afectată populaţia de arici din Marea Britanie.

În ultimii 50 de ani, numărul aricilor a scăzut drastic din cauza defrişărilor, a urbanizării, industrializării şi mai ales a schimbărilor climatice. Dacă în 1950, în Marea Britanie, existau aproape 30 de milioane de exemplare, în 1995, speciailştii au estimat că numărul lor a scăzut sub 1,5 milioane.

La începutul anilor ’70, Morris, cercetător la Univeristatea Royal Holloway, a efectuat un studiu prin care a încercat să ţină o evidenţă a aricilor din Marea Britanie. Adunând date de la localnici şi comparându-le între ele, Morris a observat că, în sudul ţării, aricii ieşeau din hibernare cu trei săptămâni mai devreme decât în nord.

De atunci, temperaturile medii anuale au continuat să crească, afectând specii de plante, insecte şi păsări, determinându-le să înflorească, respectiv să se reproducă, mult mai devreme decât în mod normal.

entru că nu există destule informaţii cu privire la evoluţia din ultimii ani a aricilor, specialiştii cer, acum, ajutorul oamenilor obişnuiţi.

Morris a subliniat că temperaturile tot mai crescute care apar pe timpul hibernării aricilor ridică mari probleme. „În mod ideal, aricii încep să hiberneze cu puţin timp înainte de îngheţ. Atunci când temperaturile sunt foarte scăzute timp îndelungat, rezervele de grăsime scad rapid, în timp ce metabolismul se străduieşte să menţină o temperatură constantă a corpului. Pe de altă parte, atunci când temperaturile cresc şi ating 8-10 grade Celsius, reacţiile chimice ale metabolismului au ca scop să scape cât mai repede de surplusul de grăsime”, a explicat Morris.

Actualul studiu se va desfăşura de-a lungul mai multor ani şi se va baza pe informaţiile trimise de localnici. Cercetătorii speră să poată compara datele de acum 40 de ani cu cele de acum, pentru a analiza modul în care schimbările climatice au modificat modul de viaţă al aricilor.

Sursa: BBC