Home » D:News » Procesul incalzirii climatice genereaza modificari ale hartii fizice a lumii

Procesul incalzirii climatice genereaza modificari ale hartii fizice a lumii

Publicat: 04.09.2007
Procesul incalzirii climatice genereaza modificari ale hartii fizice a lumii
Efectele incalzirii climatice asupra geografiei Pamantului, in special in regiunile de coasta, sunt deja vizibile si implica o modificare a hartilor, potrivit cartografilor citati de AFP.

Cu ocazia publicarii, luni, a Atlasului Times al lumii, editia 2007, autorii sai au declarat ca au fost nevoiti sa deseneze din nou raurile si sa modifice clasificarea anumitor regiuni spre deosebire de ultima editie, cea din 2003.

"Putem vedea pur si simplu cum dezastrele de mediu se dezvolta sub ochii nostri. Chiar ne temem ca intr-un viitor apropiat peisaje celebre vor disparea pentru totdeauna", a declarat Mick Ashworth, redactor-sef al atlasului.

"Conturul anumitor regiuni se modifica, asa cum se intampla in Bangladesh. Nivelul marii creste cu trei milimetri pe an, fapt care are efecte curioase asupra regiunii de coasta", a precizat el. Si fluviul Huang He (Fluviul Galben), al doilea ca marime din China, "nu reuseste uneori sa se verse in mare, antrenand modificari ale regiunii de coasta", a adaugat el.

Autorii sunt ingrijorati in special de faptul ca fluvii mari, precum Rio Grande si Colorado din Statele Unite sau fluviul Tigru din Irak, sunt afectate de seceta pe anumite tronsoane, in perioada verii.

Bangladesh-ul si insulele din Pacific sunt amenintate de ape, iar la Shishmaref, in Alaska, marea erodeaza anual trei metri din uscat. Circa 40 la suta dintre recifele de corali cunoscute au fost distruse, iar unu la suta din padurea tropicala dispare in fiecare an, au subliniat ei.

Schimbari importante sunt produse de om, din cauza sistemului de irigatii, cum ar fi disparitia a trei sferturi din Marea Aral in decurs de 40 de ani, a 95 la suta din Lacul Ciad din 1963, sau scaderea cu 25 de metri a Marii Moarte, in 50 de ani.
Cea de-a doua editie a atlasului, publicata pentru prima data in 1895, a inregistrat peste 20.000 de actualizari. Ea contine si date demografice si sociale. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase