Home » D:News » Singurul Capitoliu inchinat lui Jupiter din Dacia Romana

Singurul Capitoliu inchinat lui Jupiter din Dacia Romana

Singurul Capitoliu inchinat lui Jupiter din Dacia Romana
Publicat: 23.08.2007
Singurul Capitoliu inchinat zeului Jupiter din provincia romana Dacia a fost descoperit la Sarmisegetuza de o echipa de arheologi de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul muzeului, Ioan Piso, cel care a condus echipa de arheologi, a declarat ca, in urma sapaturilor efectuate, s-au confirmat banuielile vechi de 25 de ani privind localizarea celui mai important templu din Dacia Romana, si anume Capitoliul, templul lui Jupiter si al Triadei Capitoline, formata din Jupiter, Iunona si Minerva.

Potrivit directorului MNIT, dupa modelul Romei, fiecare oras roman a ridicat cate un Capitoliu. "Semnificatia Capitoliului din Sarmisegetuza este unica, fiindca o data cu dedicarea acestui edificiu se poate spune ca a fost adus in mod oficial cultul lui Jupiter in provincia Dacia", a spus Piso.

Arheologii clujeni estimeaza construirea Capitoliului de la Sarmisegetuza in jurul anului 150, in timpul domniei imparatului roman Antoninus Pius, iar data dedicarii, 23 mai, a devenit cea mai mare sarbatoare a Daciei.

Capitoliul se afla in zona "Forum novum", adica "Forul nou", la sud de "Forul lui Traian", numit si "Forul vechi". "Capitoliul se aflã in partea de vest a acestui for nou, are deschiderea catre rasarit, ziduri late de doi metri, cu fundatii extrem de puternica, din blocuri de calcar si a fost ridicat pe un podium inalt. Statuia lui Jupiter trebuia sa se afle atat de sus pentru ca el, de pe tronul sau, sa poata vedea meterezele orasului pe care il apara", a aratat Ioan Piso.

Arheologii clujeni au facut doar o sectiune in Capitoliu, urmand ca in anii urmatori sa-l descopere in totalitate. Capitoliul are o suprafata de cateva sute de metri patrati, iar pentru a-l descoperi in intregime, arheologii trebuie sa sape la o adancime de peste 3 metri.

Ioan Piso a solicitat Ministerului Culturii sa reia lucrarile de restaurare la Sarmisegetuza Romana, intrerupte in anul 2005. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase