Home » D:News » Robo-meduza care nu rămâne niciodată în pană de combustibil (VIDEO)

Robo-meduza care nu rămâne niciodată în pană de combustibil (VIDEO)

Robo-meduza care nu rămâne niciodată în pană de combustibil  (VIDEO)
Publicat: 21.03.2012
Inginerii americani au inventat un robot alimentat cu hidrogen şi care se deplasează prin apă precum o meduză.

Robotul, denumit Robojelly, nu a fost încă definitivat, dar cercetătorii speră că atunci când va fi gata, să poată fi lolosit cu succes în cadrul operaţiunilor de salvare subacvatică.

„Pe baza cunoştinţelor noastre, Robojelly este primul robot subacvatic care se poate deplasa cu succes folosind hidrogenul pe post de combustibil”, confirmă Yonas Tadesse, conducătorul experimentului.

O meduză se deplasează prin intermediul musculaturii circulare din aparatul său locomotor. Când fibrele musculare ale meduzei se contractă, corpul în formă de umbrelă se strânge şi expulzează apa pentru a se propulsa înainte. Când musculatura se relaxează, corpul revine la forma iniţială.

Pentru a crea un model artificial cu funcţii asemănătoare, cercertătorii din cadrul Virginia Tech au folosit un material artificial special, un aliaj cu memorie, care revine uşor la forma iniţială. Materialul este ulterior învelit în nanotuburi de carbon, renumite pentru proprietăţile lor electrice, şi un strat de platină.

Robotul este acţionat printr-o reacţie chimică dintre oxigenul şi hidrogenul din apă şi platina de pe suprafaţa dispozitivului. Energia (sub formă de căldură) rezultată din reacţia chimică este apoi transferată musculaturii artificiale a robotului, care îşi schimbă forma pentru a se autopropulsa.

Pe baza acestei idei cu adevărat revoluţionare, Robojelly îşi poate regenera combustibilul din mediul ambiant, spre deosebire de roboţii acţionaţi cu baterii electrice. În prezent, prototipul robotului îşi poate flexa concomitent cele 8 compartimente segmentate, dar cercetătorii lucrează deja pentru un model în care cele 8 segmente să poată fi controlate individual. Astfel, robotul se va deplasa mai uşor în direcţii diferite şi va avea un grad mai mare de control.

Studiul a fost sponsorizat de US Office of Naval Research, care investeşte în proiecte pentru beneficiul US Navy.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase