Home » D:News » Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea gândacii de bucătărie?

Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea gândacii de bucătărie?

Publicat: 24.06.2012
Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea gândacii de bucătărie?
Gândacii de bucătărie sunt, probabil, cele mai nepopulare insecte. Oamenii îi strivesc fără niciun regret, ignorând faptul că aceste insecte au o importanţă majoră în ecosistemul fragil al Terrei.

Conform lui Srini Kambhampati, profesor la catedra de biologie din cadrul Universităţii din Texas, dispariţia gândacilor de bucătărie va provoca un haos total în circuitul azotului în natură. „Majoritatea gândacilor se hrănesc cu materie organică în descompunere, produs ce înglobează o mare cantitate de azot. Gândacii elimină azotul prin fecale, iar acesta ajunge în sol şi este folosit de plante”, a declarat profesorul Kambhampati.

Cu alte cuvinte, biologul afirmă că dispariţia respectivelor insecte ar avea un impact major asupra sănătăţii pădurii şi, indirect, asupra speciilor care trăiesc în ea.

De asemenea, cele câteva mii de specii (între 5000 şi 10.000, estimează specialiştii) de insecte din acest grup reprezintă o importantă sursă de hrană pentru multe păsări şi pentru mamiferele mici. În schimb, aceşti prădători cad, la rândul lor, pradă altor specii, iar ciclul continuă.

Pe scurt, orice scădere masivă a numărului de gândaci de bucătărie va duce la un efect în cascadă şi va deregla viaţa de pe Terra. Desigur, şansele ca numărul gândacilor să se reducă masiv sunt mult prea mici, deci acest fenomen cu siguranţă nu va avea loc prea curând.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase