Home » D:News » Un studiu amplu dezvăluie un pericol ce poate răpi adolescenţilor 8 puncte din coeficientul de inteligenţă

Un studiu amplu dezvăluie un pericol ce poate răpi adolescenţilor 8 puncte din coeficientul de inteligenţă

Publicat: 28.08.2012
Un studiu amplu dezvăluie un pericol ce poate răpi adolescenţilor 8 puncte din coeficientul de inteligenţă
Adolescenţii care consumă în mod regulat cannabis riscă să-şi afecteze pentru totdeauna inteligenţa, capacitatea de atenţie şi memoria, arată un nou studiu efectuat de-a lungul a patru decenii.

Cercetarea a studiat 1.000 de persoane de la naştere până la vârsta de 38 ani, oferind pentru prima dată dovezi convingătoare ce arată că marijuana are un efect diferit, mult mai dăunător, asupra creierelor tinere faţă de cele adulte.

Aproximativ 5% din persoanele studiate au consumat cannabis cel puţin o dată pe săptămână în adolescenţă sau au fost considerate dependente de acest drog. Între vârstele de 13 şi 38 de ani, când toţi participanţii la studiu au fost supuşi unei varietăţi de teste psihologice, IQ-ul persoanelor care au consumat în mod repetat cannabis în adolescenţă a scăzut, în medie, cu 8 puncte.

Renunţarea la consumul de cannabis nu a avut vreun efect asupra IQ-ului, singurul aspect important fiind vârsta la care tinerii au început să folosească acest drog. Cei care au început să consume marijuana după vârsta de 18 ani nu prezentau aceeaşi scădere a IQ-ului.

„Această cercetare a necesitat un efort ştiinţific uluitor”, a declarat profesorul Terrie Moffitt de la Institutul de Psihiatrie din cadrul King’s College London, unul din autorii studiului.

„Am urmărit aproximativ 1.000 de participanţi, le-am testat capacităţile mentale atunci când erau copii, înainte să încerce cannabis, şi i-am testat apoi 25 de ani mai târziu, după ce unii dintre participanţi deveniseră utilizatori cronici. Voluntarii au fost sinceri cu noi, deoarece au încredere în garanţia de confidenţialitate, astfel că 96% dintre participanţi au rămas înscrişi în studiu până la final”, a spus profesorul.

„Este un studiu atât de special, încât sunt convins că marijuana este sigură pentru creierele mai în vârstă de 18 ani, dar periculoasă pentru creierele celor mai tineri de 18 ani”, a explicat cercetătorul.

Cercetarea a fost efectuată pe locuitorii din Dunedin, Noua Zeelandă, fiind coordonată de oameni de ştiinţă de la King’s College din Londra şi de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, SUA.

„Marijuana nu este fără pericole, mai ales pentru adolescenţi”, a comentat Madeline Meier, de la Universitatea Duke, unul dintre cercetătorii implicaţi în acest studiu.

Deşi 8 puncte de IQ poate să nu pară mult, ţinând cont că media testelor de IQ este de 100, o scădere de la 100 la 92 înseamnă că respectiva persoană se clasează deasupra a 29% dintre persoanele evaluate, în loc să se claseze deasupra a 50% de persoane testate. Cercetătorii au identificat o legătură între IQ-ul ridicat şi educaţia avansată, veniturile mai mari, sănătatea mai bună şi o viaţă mai îndelungată.

„Cineva care pierde 8 puncte de IQ atunci când este adolescent poate fi dezavantajat în comparaţie cu cei de vârsta sa”, a explicat Meier.

Autorii studiului afirmă că tinerii de astăzi tind să creadă că marijuana este lipsită de pericole. „Este nevoie de mai multe eforturi pentru a amâna momentul în care tinerii încep să folosească marijuana, mai ales dacă luăm în calcul tendinţa de a consuma acest drog la o vârstă tot mai fragedă, ca urmare a faptului că tot mai puţini adolescenţi cred că acesta prezintă un risc serios”, se arată în lucrarea ştiinţifică.

„Mesajul este simplu: consumul de droguri nu este sănătos pentru copii”, declară Avshalom Caspi, unul dintre autorii cercetării. „Acesta rămâne valabil fie că este vorba de tutun, alcool sau cannabis”.

Robin Murray, un profesor de cercetare psihiatrică de la King’s College ce nu a fost implicat în acest studiu, afirmă că lucrarea este impresionantă. Murray consideră că, în cazul în care rezultatele vor fi confirmate de alte studii, este nevoie de lansarea unor campanii publice care să educe tinerii referitor la pericolele acestui drog. „Eşantionul Dunedin este, probabil, cel mai studiat din lume, astfel că datele obţinute sunt foarte solide. Cercetătorii, pe care îi cunosc, se numără printre cei mai buni epidemiologi din lume. Aşadar, deşi nimeni nu ar trebui să fie convins de un singur studiu, consider că rezultatele acestei cercetări sunt foarte importante”, a declarat Murray.

„Mulţi tineri au observat că persoanele care consumă mult cannabis tind să-şi piardă în timp abilităţile, având mult mai puţine reuşite în viaţă decât s-ar fi aşteptat. Acest studiu oferă o explicaţie pentru acest lucru”, a concluzionat Murray.

Sursa: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase