Home » Istorie » În urmă cu 55 de ani, Concorde, primul avion supersonic de pasageri din lume, decola de pe aeroportul din Toulouse

În urmă cu 55 de ani, Concorde, primul avion supersonic de pasageri din lume, decola de pe aeroportul din Toulouse

În urmă cu 55 de ani, Concorde, primul avion supersonic de pasageri din lume, decola de pe aeroportul din Toulouse
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.03.2024
Concorde 001 a efectuat primul zbor de test din Toulouse pe 2 martie 1969 şi a atins viteza supersonică pe 1 octombrie.

Aerospatiale-BAC Concorde a fost un avion supersonic de pasageri, un proiect comun al guvernului francez şi al celui britanic. În total au fost construite 20 de aeronave, la costuri foarte mari suportate de cele două guverne, din bani publici.

Concorde a zburat pentru prima dată în 1969, intrând în serviciul comercial în 1976. Aeronava a operat zboruri transatlantice din Heathrow, Londra (British Airways) şi Charles de Gaulle, Paris (Air France) către JFK, New York şi Dulles, Washington, zburând la viteze record. Practic, Concorde reuşea să parcurgă distanţa dintre destinaţiile de mai sus în mai puţin de jumătate faţă de timpul mediu al celorlalte avioane.

 

 

Un accident din 25 iulie 2000, efectele economice ce au urmat evenimentelor din 11 septembrie 2001, precum şi alţi factori au făcut ca zborurile să înceteze pe 24 octombrie 2003.

Descoperă vă prezintă semnificaţiile istorice ale zilei de 2 martie:

986 – Ludovic al V-lea devine regele francilor.

1716 – A apărut prima lucrare a lui Dimitrie Cantemir, “Descriptio Moldaviae”.

1855 – Alexandru II devine Ţarul Rusiei până la asasinarea sa în 1881.

1931 – S-a născut Mihail Gorbaciov, preşedinte al USSR şi părintele Perestroikăi.

1939 – Cardinalul Eugenio Pacelli este ales papă sub numele Pius al XII-lea.

1939 – A încetat din viaţă arheologul şi egiptologul Howard Carter, care, în 1922, a descoperit mormântul faraonului Tutankamon (n. 9 mai 1873).

1949 – România comunistă – A fost adoptată legea de expropriere a moşiilor de 50 de hectare şi a fermelor-model. Au fost naţionalizate 6.258 de moşii şi 4.456 de conace. Palatul şi domeniul de la Mogoşoaia au fost, de asemenea, expropriate.

1962 – S-a născut Jon Bon Jovi, născut John Francis Bongiovi Jr., la Perth Amboy, New Jersey, actor cântăreţ, chitarist şi compozitor american, lider şi vocalist al formaţiei Bon Jovi.

1969 – A avut loc primul zbor al prototipului supersonic franco-britanic „Concorde”.

1973 – A început retragerea trupelor americane din Vietnam.

1990 – A început procesul de la Timişoara, în cadrul căruia 21 de foşti generali şi ofiţeri din cadrul Securităţii şi Miliţiei au fost judecaţi pentru infracţiunea de genocid sau favorizare la genocid.

1992 – Republica Moldova a devenit membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

1993 – Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia, privind cooperarea în domeniile instruirii, tehnicii şi ştiinţei militare.

1997 – Regele Mihai a participat, pentru prima dată după 50 de ani, la slujba de la Patriarhie.

2001 – Criminalul nazist austriac Alois Brunner, cel care se află la originea ideii „soluţiei finale” împotriva evreilor, a fost condamnat, în contumacie, la închisoare pe viaţă, de către Curtea cu juri de la Paris, pentru crime împotriva umanităţii.

2002 – Trupele americane din Afganistan au început operaţiunea „Anaconda” împotriva talibanilor şi a grupării Al-Quaida.

2004 – Ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase