Home » Istorie » Acest mare explorator întâmpina, în urmă cu 253 de ani, o mare problemă care avea să-i dea expediţia peste cap

Acest mare explorator întâmpina, în urmă cu 253 de ani, o mare problemă care avea să-i dea expediţia peste cap

Acest mare explorator întâmpina, în urmă cu 253 de ani, o mare problemă care avea să-i dea expediţia peste cap
Publicat: 11.06.2023
Pe 11 iunie 1770, exploratorul britanic James Cook eşua pe un banc de nisip al Marii Bariere de Corali.

Se întâmpla în timpul primei sale expediţii. HMS Endeavour a fost rău deterioarată, iar expediţia a fost întârziată cu aproape şapte săptămâni. Oraşul aflat în apropierea locului în care s-a petrecut incidentul se numeşte în prezent Cooktown.

 

Departe de a fi doar un soldat şi un navigator încercat, căpitanul James Cook poate fi caracterizat drept unul dintre primii exploratori europeni care au realizat lungi călătorii oceanice în scopuri pur ştiinţiice. De altfel, aşa avea să înceapă şi prima sa mare aventură, o expediţie în Tahiti, acolo de unde ar fi urmărit conjucţia dintre Venus şi Soare, eveniment de mare importanţă pentru astronomii vremii, petrecut în 1769. Conform instrucţiunilor primite din partea Societăţii Regale Britanice, Cook s-a îndreptat apoi către Noua Zeelandă, teritoriu descris pentru prima dată de olandezul Abel Tasman în 1642. Cook a fost de altfel primul european care a realizat o cartografiere completă a Noii Zeelande, tot el fiind şi cel care a identificat coasta estică a Australiei.

Nemulţumit de realizările sale din timpul primei expediţii, James Cook porneşte în 1772 într-o a doua călătorie, cu scopul de a cartografia ţărmurile Oceanului Atlantic, ocazie cu care identifică mai multe insule necunoscute până atunci geografilor europeni şi ajunge până aproape de Antarctica.

La doar un an de la întoarcere din 1775, Cook organizează şi cea de-a treia expediţie, ocazie cu care descoperă Hawaii şi stabileşte primul contact european cu nativii maori. Considerat iniţial un zeu de către băştinaşi, englezul intră în conflict cu aceştia după ce încearcă să îşi recupereze o barcă furată, luând ostatici mai mulţi lideri hawaiieni. Deznodământul este însă unul dramatic, James Cook fiind ucis de localnici într-un atac furibund din 14 februarie 1779.

Cei mai mari 10 exploratori ai lumii

Descoperă îţi prezintă semnificaţiile istorice ale zilei de 11 iunie:

1864 – S-a născut compozitorul Richard Strauss („Simfonia Alpilor”, „Salomeea”, „Femeia fără umbră”) (d. 8 sep 1949).

1910 – S-a născut cercetătorul şi oceanograful Jacques-Yves Cousteau (d. iunie 1997).

1948 – România şi Israelul au stabilit relaţii diplomatice la nivel de legaţie.

1948 – Marea Adunare Naţională a votat Legea nr. 119 privind naţionalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări şi de transport.

1965 – Regina Elisabeta a Marii Britanii le-a conferit celor patru Beatles titlul de “Cavaler al Imperiului Britanic”.

1978 – Jucătoarea de tenis Virginia Ruzici a câştigat turneul de la Rolland Garos, fiind prima româncă învingătoare la simplu şi la dublu, alături de iugoslava Mima Iansovec.

1992 – La Bucureşti a fost organizat primul Târg Internaţional de Carte – „Bookarest”.

1996 – România şi Republica Zimbabwe au încheiat Acordul comercial bilateral, cu prilejul vizitei pe care preşedintele zimbabwean, Robert Gabriel Mugabe, a întreprins-o în România.

1997 – Congresul american a cerut administraţiei de la Casa Albă să sprijine aderarea României la NATO, din primul val.

1998 – Ministerul de Interne al României şi Ministerul Federal de Interne al Germaniei au încheiat, la Bonn, o Convenţie privind preluarea reciprocă a persoanelor fără cetăţenie aflate în situaţii ilegale pe teritoriul celor două state.

2002 – Preşedintele american, George W. Bush, a promulgat legea care reafirmă sprijinul Statelor Unite pentru extinderea NATO şi autorizează acordarea de asistenţă financiară pentru şapte ţări candidate la NATO – Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Bulgaria şi România.

2007 – Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Sibiu.

2007 – Yahoo! lansează omg!, un nou canal care acordă atenţie celebrităţilor, după modelul revistei US Weekly sau blogului PerezHilton.com.

2008 – Biserica Evanghelică din Bistriţa-Năsăud, monument istoric din secolul al XIV – lea, care are cel mai înalt turn din Transilvania, a fost distrusă de un incendiu.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase