Home » Istorie » Marea Piramidă din Giza a fost construită cu o EROARE – FOTO

Marea Piramidă din Giza a fost construită cu o EROARE – FOTO

Publicat: 22.06.2016
Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat, încă o dată, că egiptenii antici erau constructori formidabili.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că Marea Piramidă din Giza este uşor deformată, datorită unei erori pe care constructorii au făcut-o în urmă cu peste 4500 de ani. Specialiştii au aflat că latura vestică a piramidei este mai lungă decât cea estică, ceea ce înseamnă că baza construcţiei nu are o formă pătrată perfectă, deşi aşa pare când este observată de la distanţă. 

Iniţial, piramida faraonului Keops fusese învelită în blocuri de calcar, însă, de-a lungul timpului, acestea fie s-au erodat, fie au fost reutilizate. ,,Cea mai mare parte a acestor blocuri a fost preluată şi folosită ca material de construcţie, lăsând piramida aşa cum o putem vedea astăzi”, afirmă Glen Dash, directorul Fundaţiei de Cercetare Glen Dash, într-un raport de analize realizat anul trecut. 

În prim-plan se pot observa blocurile de calcar în care era învelită întreaga piramidă (Foto:dashfoundation.com)

O echipă formată din specialişti ai Fundaţiei de Cercetare Glen Dash şi ai Asociaţiei de Cercetare a Egiptului Antic au realizat o serie de măsurători complexe, pentru a înţelege cum arăta Marea Piramidă din Giza înainte ca blocurile de construcţie în care era învelită să dispară. 

Primul lucru pe care cercetătorii trebuiau să îl afle era să identifice poziţia blourilor de calcar, căutând urme ale prezenţei acestora şi examinând zonele de la baza piramidei. Specialiştii au aflat astfel că, iniţial, construcţia avea la bază între 230,295 şi 230, 373 lungime, însă acum partea estică are între 230,378 şi 230,436 metri lungime, ceea ce înseamnă că cea din urmă este mai lungă decât latura estică cu aproximativ 14,1 centimetri. 

Măsurătorile realizate de cercetători pentru a afla cum arăta în trecut Marea Piramidă din Giza (Foto:dashfoundation.com)

Deşi aceasta nu este o eroare imensă, iar piramida nu are o formă înclinată foarte evidentă, specialiştii spun că ea este, totuşi, o dovadă a unei greşeli făcute de muncitori în urmă cu peste 4500 de ani. Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat, încă o dată, că egiptenii antici erau constructori formidabili. ,,Rezultatele pe care le-am obţinut arată că egiptenii aveau abilităţi remarcabile pentru acea vreme. Noi doar putem specula modul în care ei au poziţionat materialul de construcţie cu atâta precizie, folosind doar instrumentele pe care le aveau la îndemână”, menţionează, în continuare, Glen Dash. 

Se presupune că, pentru a construi monumentele, vechii egipteni foloseau mai întâi şabloane pe care le aşezau pe sol, cu scopul de a trasa conturul structurilor din care erau compuse piramidele. ,,Sperăm că, la un moment dat, vom putea afla cum au construit egiptenii piramidele cu atâta precizie. În acest fel, avem speranţa că vom şti mai multe despre uneltele şi tehnologiile de care constructorii dispuneau”, este precizat în raportul realizat de Dash. 

Măsurătorile realizate de cercetători pentru a afla modul în care este organizată baza piramidei (Foto:dashfoundation.com)

Rezultatele acestui studiu nu au fost, deocamdată, verificate. Din acest motiv, concluziile nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Mister antic dezlegat – constructorii piramidelor nu erau sclavi 

                                             Cum au fost construite piramidele egiptene 

                                              Alinierea piramidelor egiptene nu este intamplatoare

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase