Home » Istorie » Un mecanism de apărare, descoperit în Marea Piramidă din Giza, una dintre minunile lumii antice, demonstrează cât de ingenioşi erau oamenii de atunci

Un mecanism de apărare, descoperit în Marea Piramidă din Giza, una dintre minunile lumii antice, demonstrează cât de ingenioşi erau oamenii de atunci

Un mecanism de apărare, descoperit  în Marea Piramidă din Giza, una dintre minunile lumii antice, demonstrează cât de ingenioşi erau oamenii de atunci
Publicat: 08.08.2016
Piramidele egiptene continuă să îi fascineze pe cercetători şi oameni deopotrivă prin misterul pe care îl emană.

Egiptologul Mark Lehner a declarat că a descoperit o serie de şanţuri în exteriorul camerei în care se află mormântul regelui Khufu din Marea Piramidă. Acesta consideră că cei care au construit piramida au realizat un sistem simplu de apărare, prin amplasarea unor blocuri de granit care blochează intrarea către mormânt.

,,Constructorii lui Khufu au realizat o linie de apărare împotriva oricăruia dorea să intre în camera regelui,” a declarat egiptologul.

Şanturile erau utilizate pentru a amplasa blocurile de granit în faţa intrării şi pentru a le menţine în poziţie verticală. Un alt rând de blocuri trebuiau să alunece către intrare, pentru a bloca accesul oricărui profanator de morminte. 

Acesta a fost planul iniţial, dar mormântul fusese jefuit pe la sfârşitul domniei regelui Khufu şi începutul decăderii vechiului regat (2134 î.Hr) Tot ce a mai rămas din mormântul lui Khufu este un sarcofag din granit roşu  Unii cercetători consideră că adevăratul mormânt al regelui este încă ascuns, acesta fiind doar pentru ademenirea hoţilor.

Conform ministrului Antichităţilor, piramida ar putea avea zone nedescoperite. Cavităţile ar putea fi create natural (crăpături) sau ar putea fi camerele nedescoperite. Explorările realizate de către un robot care a cercetat piramida în şase ture a descoperit trei uşi din cupru. Pentru a descoperi cu adevărat dacă există camere ascunse, cercetătorii utilizează raze cosmice pentru a întocmi o hartă a interiorului piramidei. 

Piramida lui Cheops (numele grecesc pentru Khufu) este una dintre minunile lumii antice şi un monument recunoscut al ingeniozităţii umane.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase