Home » Istorie » Un studiu INEDIT arată că strămoşii noştri de acum 1,8 milioane de ani erau la fel de inteligenţi ca noi

Un studiu INEDIT arată că strămoşii noştri de acum 1,8 milioane de ani erau la fel de inteligenţi ca noi

Un studiu INEDIT arată că strămoşii noştri de acum 1,8 milioane de ani erau la fel de inteligenţi ca noi
Publicat: 10.05.2017
Prin utilizarea unor tehnici noi de scanare a creierului în timpul realizării uneltelor preistorice, un cercetător a găsit indicii că felurile de gândire asemănătoare omului au apărut mult mai devreme, acum 1,8 milioane de ani.

Rezultatul a fost publicat pe 8 mai în jurnalul Nature Human Behavior şi plasează apariţia cogniţiei umane odată cu emergenţa lui Homo erectus, o specie de hominizi care a fost pentru prima dată găsită în Africa şi care este mai veche ca neanderthalii cu 600.000 de ani, scrie Science Daily.

Shelby S. Putt, cercetătoare la The Stone Age Institute din cadrul Universităţii Indiana şi autoarea acestui studiu, susţine că „este un rezultat semnificativ pentru că se crede că formele moderne de cogniţie au apărut recent în istoria evolutivă a omului. Dar acest studiu sugerează că tranziţia de la o cogniţie specifică unei primate la una specifică omului a apărut surprinzător de timpuriu”.

Concluziile au rezultat în urma studierii activităţii cerebrale a indivizilor moderni care au fost instruiţi să realizeze două unelte: una simplă, rudimentară, de acum 2,6 milioane de ani şi alta mai complexă de acum 1,8 milioane – 100.000 de ani.

O mai mare porţiune din creier a fost implicată în realizarea celei de a doua unelte, inclusiv regiuni din creier asociate cu integrarea informaţiei vizuale, auditive şi senzomotoare; ghidarea memoriei vizuale şi planificări complexe. În acest context, Putt adaugă faptul că „surprinzător, aceste părţi din creier sunt aceleaşi regiuni implicate în activităţi moderne precum cântatul la pian”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ciorile arată că au o „cogniţie complexă”, într-un experiment ce a uluit oamenii de ştiinţă (VIDEO)

Un cercetător a aflat originile VIOLENŢEI

Bărbaţii şi femeile preistorice trăiau pe picior de egalitate. Cum a ajuns balanţa să încline în favoarea bărbaţilor

Oamenii de ştiinţă au descoperit prima INIMĂ fosilizată într-un animal preistoric – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase