Home » Istorie » Arheologii au descoperit existenţa unui cult preistoric care folosea cranii umane într-un ritual sinistru

Arheologii au descoperit existenţa unui cult preistoric care folosea cranii umane într-un ritual sinistru

Arheologii au descoperit existenţa unui cult preistoric care folosea cranii umane într-un ritual sinistru
Publicat: 01.07.2017
Cercetătorii de la Institutul arheologic german din Berlin au descoperit în situl Göbekli Tepe din Turcia unul dintre cele mai vechi centre religioase ale populaţiei de vânători-culegători. Cultul implica folosirea craniilor umane într-un mod particular.

Activitatea umană din această zonă datează de acum 11.600 până acum 10.000 de ani. Arheologii au descoperit trei cranii care aveau inscripţii sub formă de adâncituri şi cel puţin unul dintre ele era găurit, prin care probabil se insera o funie pentru a fi suspendat la vedere. Astfel, craniile umane erau modificate după moarte şi depozitate împreună în contextul unui ritual, scrie Science News.

De asemenea, colecţii de cranii umane modificate au mai fost găsite şi în alte situri în aceeaşi perioadă. Spre exemplu, într-o aşezare din Siria au fost descoperite cranii care aveau feţele zdrobite, probabil ca pedeapsă post-mortem.

Julia Gesky, cercetătoarea care a condus această expediţie, împreună cu colegii săi, au excavat în total şapte fragmente de cranii, ceea ce a permis reconstrucţia artefactelor. Conform cercetătorilor, acestea au fost utilizate în ceremonii pentru a fi venerate în cadrul unui cult al strămoşilor. Este posibil şi ca inciziile post-mortem asupra craniilor să indice faptul că persoanele marcate au avut un rol important în comunitate.

Studiile microscopice indică faptul că adânciturile de pe cranii erau realizate cu ajutorul uneltelor de piatră, iar lipsa urmelor de vindecare sugerează că modificările au fost făcute după moarte.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Mumificarea, un ritual practicat încă de acum 9000 de ani. Care este METODA care se mai foloseşte şi astăzi – FOTO

Famadihana, bizarul ritual din Madagascar unde oamenii dezgroapă morţii şi dansează cu ei

Mister rezolvat după 2.000 de ani. De ce a fost mutilat cadavrul acestei femei

Cultul religios care a atras cei mai mulţi adepţi. Vaticanul îi numeşte o ”blasfemie împotriva religiei” – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase