Home » Istorie » Să fie acest obiect de acum 4.000 de ani cel mai vechi fidget spinner din lume?

Să fie acest obiect de acum 4.000 de ani cel mai vechi fidget spinner din lume?

Să fie acest obiect de acum 4.000 de ani cel mai vechi fidget spinner din lume?
Publicat: 03.08.2017
Cel mai vechi fidget spinner din lume ar data din anul 2000 î.e.n., fiind găzduit de Institutul Oriental al Universităţii din Chicago.Obiectul, realizat din lut, are la extremităţi ornamente reprezentând capete de animale. Cu toate acestea, un curator este de părere că obiectul reprezintă altceva.

De fapt, obiectul a fost numit de curatorii muzeului din Chicago „jucărie rotativă cu capete de animale”. Internetul s-a entuziasmat la aflarea veştii spectaculoase cu privire la străvechea jucărie, fidget spinner-ele fiind la ora actuală unele dintre cele mai populare jucării, scrie Mediafax.

Cu toate acestea, un curator muzeal are o altă poveste despre obiectul antic.

Într-o postare pe reţeaua Reddit, un utilizator care foloseşte numele de calvinquisition, a scris: „Fiica mea a găsit cel mai vechi fidget spinner din lume într-un muzeu din Chicago”, distribuind şi o fotografie cu respectivul obiect găsit în zona Templului Shu-Sin din irak. Figurina are trei braţe, exact ca un fidget spinner modern, şi conţine şi un punct central adâncit care pare a fi punctul de rotire.

Pe eticheta obiectului expus la muzeu scrie: „Jucărie rotativă cu capete de animale”. Obiectul se află la galeria mesopotamiană de la Institutul Oriental din Cicago, datând de acum aproximativ 2000-1.800 de ani Î.Hr.

Postarea utilizatorului calvinquisition a adunat sute de comentarii.

Jean M. Evans, curatorul şerf al Muzeului Institutului Oriental, a fost de acord că obiectul arată ca un fidget spinner, dar este de părere că oamenii au interpretat greşit utilizarea sa.

Evans este de părere că obiectul nu este o jucărie, ci un vârf de buzdugan, un tip de armă. Interpretarea eronată provine din momentul descoperirii obiectului, a declarat aceasta.

„Când detaliile despre ‘jucăria rotativă’ au fost publicate prima oară în 1932, arheologii şi-au dat seama că obiectul era unic şi au spectulat că acesta ar fi fost folosit în ‘preziceri adtrologice’ sugerând că animalele reprezentau, un taur, un ibex şi un leu.”, a spus Evans.

Muzeul doreşte să actualizeze eticheta obiectului. Evans a oferit şi o fotografie a unui vârf de buzdugan care arată asemănător cu „jucăria rotativă „. Aceasta a spus că descoperirea obiectului în apropierea unui templu oferă informaţii suplimentare cu privire la provenienţa sa, din moment ce buzduganele erau „considerate arme ale zeilor în mileniul II Î.Hr.”

Unii fani ai obiectului, precum şi dectractori, vor fi dezamăgiţi de descoperire, întrucât astăzi fidget spinner-ele sunt un triumf al culturii moderne.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase