Home » Istorie » ”Bătrânul 666”, bombardierul blestemat cu care nimeni nu voia să zboare, s-a luptat cu 17 avioane de vânătoare japoneze şi a reuşit să-şi ducă misiunea la capăt

”Bătrânul 666”, bombardierul blestemat cu care nimeni nu voia să zboare, s-a luptat cu 17 avioane de vânătoare japoneze şi a reuşit să-şi ducă misiunea la capăt

Publicat: 02.09.2017
”Bătrânul 666”, bombardierul blestemat cu care nimeni nu voia să zboare, s-a luptat cu 17 avioane de vânătoare japoneze şi a reuşit să-şi ducă misiunea la capăt
Pentru mulţi este de la sine înţeles că dacă vezi numărul 666 pe coada avionului optezi să rămâi la sol. Numărul care a născut de-a lungul timpului numeroase superstiţii nu a oprit însă un echipaj curajos şi nesubordonat de a zbura cu acesta pentru a îndeplini o misiune importantă, care s-a terminat cu două medalii de onoare, cea mai prestigioasă medalie a armatei Statelor Unite, obţinute de doi membri ai echipajului.

Aceasta este povestea pe scurt a unui bombardier american B-17 din teatrul Pacificului din Al Doilea Război Mondial, scrie War History Online.

Numit înainte Lucy, un nume pe care echipajul nu l-a folosit, bombardierul blestemat nu arăta cu nimic diferit faţă de restul, dar avea reputaţia că, de fiecare dată când merge în misiune, se întoarce extrem de avariat. Ca rezultat, niciun echipaj nu dorea să zboare cu el, astfel urma să fie dus la fier vechi.

Atunci, soarta a făcut ca acest avion să intre în istorie. La Port Moresby Airfield din Papua Noua Guinee se afla un căpitan care conducea un echipaj cunoscut pentru faptul că nu prea erau încântaţi de reguli şi de disciplină. De aceea, acest echipaj era mereu în josul listelor de aşteptare pentru misiuni. Dintr-o pură întâmplare, căpitanul Jay Zeamer a întâlnit un fotograf militar care i-a spus de existenţa acestui bombardier cu care nimeni nu voia să zboare pentru că e considerat blestemat. Deşi un om obişnuit l-ar fi evitat, căpitanul a acceptat provocarea.

Din nou, bombardierul 666 se va întoarce la bază ciuruit, dar de data aceasta în mod eroic

Nu numai atât, ci şi a acceptat o misiune extrem de periculoasă de a fotografia terenul din jurul Bougainville. Pentru a-l pregăti de această misiune, echipajul a efectuat unele modificări. În loc de doar 13 mitraliere, acesta a fost înarmat cu 19. De asemenea, calibrul acestora era de .50, în loc de tradiţionalul .30. Au mai adăugat o mitralieră în vârful bombardierului operată chiar de pilot. Astfel, acest bombardier blestemat a devenit cel mai înarmat şi fortificat din tot teatrul de operaţiuni din Oceanul Pacific.

Misiunea din spatele liniilor inamice a presupus lupta împotriva a 17 avioane de vânătoare japoneze, care au încercuit bombardierul. Încercând să atace faţa avionului pe care japonezii o credeau slabă, aceştia au avut o surpriză neplăcută atunci când căpitanul Zeamer a tras cu noua armă montată. Japonezii au reuşit însă să avarieze cabina bombardierului, rănindu-l pe căpitan şi pe locotenentul Joseph Sarnoski. Acesta din urmă a reuşit să mai doboare încă un avion inamic înainte de a deveni inconştient din cauza sângelui pierdut.

Un al doilea atac a distrus sistemul de generare al oxigenului, astfel bombardierul a trebuit să coboare în altitudine. Avioanele de vânătoare au continuat atacul şi l-au hărţuit pentru alte 45 de minute. „Bătrânul 666” a mai doborât încă cinci avioane de vânătoare, înainte de a rămâne fără combustibil, ceea ce a determinat retragerea acestuia, cu tot cu fotografiile realizate.

Din nou, bombardierul 666 se va întoarce la bază ciuruit, dar de data aceasta în mod eroic. Şase dintre cei 19 membri ai echipajului au fost răniţi sau morţi. Căpitanul Zeamer a fost doar rănit, dar din păcate locotenentul Sarnoski şi-a pierdut viaţa. Atât Zeamer, cât şi Sarnoski au primit medalia de onoare, în timp ce restul echipajului a primit Crucea pentru Distincţie în Serviciu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Acţiuni STRANII din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial- Galerie Foto

Fotografii haioase cu soldaţii din Al Doilea Război Mondial

Povestea UIMITOARE a doi fraţi din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Unul dintre ei a devenit ”Măcelarul din Praga” în timp ce al doilea a salvat sute de familii de evrei

Unul dintre cele mai mari mistere din al Doilea Război Mondial, rezolvat după 75 de ani. De ce nu a fost găsit niciodată trupul lui Amy Johnson

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase