Home » Istorie » O lege controversată de la începutul secolului XX arată cât de mult s-a schimbat lumea în doar 100 de ani. Femeile care o încălcau atunci ajungeau la închisoare

O lege controversată de la începutul secolului XX arată cât de mult s-a schimbat lumea în doar 100 de ani. Femeile care o încălcau atunci ajungeau la închisoare

O lege controversată de la începutul secolului XX arată cât de mult s-a schimbat lumea în doar 100 de ani. Femeile care o încălcau atunci ajungeau la închisoare
Publicat: 27.12.2017
La începutul secolului XX, societatea nu vedea cu ochi buni femeile care fumau, considerând acest gest ca fiind unul cu tente sexuale şi imoral. Cunoscând acest lucru, faptul că autorităţile au încercat să le interzică femeilor să fumeze în locuri publice este ceva ce vine mai mult de la sine.

O astfel de lege s-a aplicat în New York, Statele Unite, într-un timp în care femeile nu puteau merge în multe locuri fără o escortă masculină, conform istoricului Emily Remus. „Femilor li se refuza serviciul în mai multe restaurante, cafenele şi hoteluri, în timp ce saloanele şi cluburile private îşi închideau uşile la cliente”, adaugă aceasta.

Femeile care apăreau în public fără un bărbat respectabil lângă ele erau deseori considerate prostituate, scrie History.

Într-o anumită măsură, aşa erau considerate şi cele care fumau. Fumătoarele erau rebele, iar încălcarea acestui tabu – care a început la sfârşitul secolului al XIX-lea odată cu un număr de schimbări sociale, printre care ideea că femeile puteau să meargă la cumpărături neînsoţite. Desigur, aceste noi drepturi au creat  controverse, iar un subiect principal era fumatul. Restaurantele şi cafenelele au devenit mai permisive în acest sens, ceea ce i-a înfuriat pe cei care se opuneau. Multe femei – chiar şi cele bogate şi influente – erau fumătoare în 1907, atunci când legea a fost dată.

Printre cei care se opuneau se afla şi un consilier municipal pe nume Timothy Sullivan. Acesta a considerat că femeile fumătoare scad respectul pe care un bărbat îl are pentru o femeie. Astfel, consilierul a propus o lege care să oblige patronii de localuri să interzică femeilor dreptul de a fuma. Aceasta a fost votată în unanimitate.

Tehnic vorbind, legea nu interzicea totuşi fumatul pe străzi, dar a fost interpretată şi aplicată şi în acest mod.

Legea a creat controverse majore, cu păreri de ambele părţi. Totuşi, o singură femeie pe nume Katie Mulcahey a fost victima legii, fiind arestată pentru scurt timp şi fiind nevoită apoi să plătească o amendă de 5 dolari.

După doar două săptămâni, legea a fost abrogată de primarul New York-ului.

Nu a fost ultima dată când s-a încercat interzicerea fumatului. Trei ani mai târziu, Consiliul a dorit să reintroducă legea, dar fără succes.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fumatul unui pachet de ţigări pe zi provoacă 150 de mutaţii în fiecare celulă a ADN-ului asociat cu diferite tipuri de cancer

Ce se întâmplă în creierul femeilor care fumează un pachet de ţigări pe zi

Ţara care le plăteşte pe femei dacă renunţă la fumat

Ce riscă femeile supraponderale care fumează. Ce credeau până acum despre ţigări este doar un mit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase