Home » Istorie » Eroina necunoscută din umbra lui Hawking: Jane Wilde, soţia care i-a salvat viaţa fizicianului în 1985. De ce a ales femeia să divorţeze de el

Eroina necunoscută din umbra lui Hawking: Jane Wilde, soţia care i-a salvat viaţa fizicianului în 1985. De ce a ales femeia să divorţeze de el

Publicat: 15.03.2018
În 1965, Stephen Hawking s-a căsătorit cu Jane Wilde, la doi ani după aflarea diagnosticului bolii care avea să-l ţină pe fizician în scaunul cu rotile până la sfârşitul vieţii. Căsnicia a ţinut până în 1991, când Jane a decis să divorţeze. Relaţia, conform femeii, a fost departe de a fi fericită, existând mai multe elemente care au contribuit la despărţire.

Deşi a fost avertizată de prieteni că se căsătoreşte „într-o familie foarte nebună”, fata inocentă de 21 de ani a avut încredere că Stephen o va aprecia şi va fi alături de aceasta, conform relatărilor lui Jane din cartea sa scrisă în 2013, Travelling to Infinity: My Life with Stephen.

Lucrurile nu au stat deloc aşa, deşi a durat 26 de ani şi cei doi au avut trei copii. Jane a precizat că „erau patru în familia noastră. „Stephen, eu, boala şi fizica. Dacă elimini boala lui, tot rămâne fizica. Ştiţi, doamna Einstein a spus că fizica era unul dintre motivele divorţului”.

Credit: YouTube/LivingwithDisability

Pe durata căsniciei, Stephen se retrage în sine. Şi, deşi acesta a încercat să-i explice fizica, s-a simţit mereu dată la o parte din lumea care era atât de importantă pentru el, scrie The Guardian.

De asemenea, îngrijitorii au contribuit la prăpastia dintre cei doi, iar prezenţa lor însemna că le lipseşte intimitatea care trebuie să existe în fiecare cămin. „Mă bârfeau şi mă subminau”, preciza Jane. Una dintre asistente, Elaine Mason, va deveni a doua soţie a savantului, deşi cei doi au divorţat. Acesta este un episod despre care Jane nu doreşte să ofere detalii, deşi aceasta este relaţia care a contribuit la divorţ şi nu relaţia femeii cu muzicianul Jonathan. Jane l-a cunoscut pe Jonathan în 1977, când acesta conducea corul bisericii locale. Aceasta a spus că nu avea de ales: îl iubea pe Jonathan şi depindea de el pentru susţinere, dar îl iubea şi pe Stephen. „Nu exista alternativă în afară de a continua. Simţeam că am o obligaţie faţă de Stephen şi nu cred că reuşea fără mine. Voiam să continue să realizeze studiile uimitoare şi doream pentru copiii noştri să aibă o familie stabilă”, a adăugat Jane.

Credit: YouTube/LivingwithDisability

Un alt element negativ a fost chiar familia lui Hawking, care nu privea relaţia cu ochi buni nici măcar la început. „Mama lui Stephen mi-a spus odată, ‘nu te placem pentru că nu te potriveşti cu familia noastră’.

Cu toate acestea, Jane a rămas alături, iar de aceea Hawking a reuşit să trăiască atât de mult. Un eveniment deosebit a avut loc în 1985. În timpul unei călătorii la Cern, Hawking a fost dus la spital cu o infecţie. Era atât de bolnav încât doctorii au întrebat-o pe Jane dacă îl pot deconecta de la aparate. Aceasta a refuzat şi a ajuns cu Stephen la Addenbrooke’s Hospital din Cambridge pentru traheostomia care i-a salvat viaţa, dar l-a lăsat fără voce, conform The Guardian.

Totuşi, dizabilitatea lui Hawking, cererile pentru Jane, distanţarea de aceasta, au fost forţe distructive pentru relaţie. Jane a mai relatat despre el că „era un copil cu un orgoliu masiv” şi că soţul şi soţia au devenit „stăpânul” şi „sclavul”.

Jane şi Jonathan s-au căsătorit în 1997, iar femeia spune că „am putut să găsesc susţinere în Jonathan – ne putem susţine unul pe altul. În timp ce cu Stephen, el depindea de mine mereu”. Altă diferenţă este că, în timp ce fizica îi diviza pe cei doi soţi, muzica îi unea pe Jane şi Jonathan.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Marele astrofizician Stephen Hawking a murit. A reuşit zeci de ani să învingă o boală cumplită

Realizările ştiinţifice ale lui Stephen Hawking, marele geniu al erei noastre. ”Scopul meu este simplu: o înţelegere completă a Universului, de ce este aşa cum este şi de ce există”

Stephen Hawking, o scurtă istorie a unui geniu: ”Să fiu al naibii dacă voi muri înainte să descopăr mai multe din tainele Universului”

Anunţul NASA după moartea lui Stephen Hawking

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase