Home » Istorie » Într-un papirus vechi de 3.000 de ani este prima relatare a unei cereri de concedieri în urma hărţuirilor sexuale

Într-un papirus vechi de 3.000 de ani este prima relatare a unei cereri de concedieri în urma hărţuirilor sexuale

Într-un papirus vechi de 3.000 de ani este prima relatare a unei cereri de concedieri în urma hărţuirilor sexuale
Publicat: 23.04.2018
Documentul antic egiptean descrie actele meşteşugarului-şef Paneb care a supervizat construcţiile unor morminte ale faraonilor din Valea Regilor. Printre acestea, sunt şi relatări ale unor violuri asupra femeilor din oraşul Teba din jurul anului 1.200 î.e.n., care astăzi se află în oraşul egiptean Luxor.

Papirusul, care a fost descoperit mai demult şi care în prezent se află la British Museum, a fost recitit pentru a studia politicile sexuale ale Egiptului antic, scrie Daily Mail.

Cercetătorii cred că aceasta este prima dovadă a înregistrării unei concedieri în urma unei hărţuiri sexuale.

Carly Silver, cercetătoare americană, a precizat că documentul antic arată că bărbaţii îşi foloseau puterea pentru a vâna femei este o poveste foarte veche. „Amennakht şi-a acuzat rivalul Paneb că i-a furat slujba, a luat materiale de la temple şi de la morminte, a avariat situri sacre, a minţit sub jurământ, a atacat nouă oameni într-o singură noapte, a împrumutat lucrători pentru uz propriu şi a comis adulter cu nevestele din regiune”.

Chiar dacă aceasta este o afirmare subiectivă a rivalului, rămânea totuşi o acuzaţie remarcabilă.

„Un lucru interesant este că documentul nu spune nimic despre consimţământ – ceea ce ridică întrebări fascinante nu doar cu privire la Egiptul antic ci şi la lumea modernă”, a adăugat cercetătoarea.

Papirusul şi Paneb sunt cunoscute chiar de la începutul secolului al XIX-lea, iar o traducere în engleză din 1929 a egiptologului Jaroslav Cerny a scos la iveală adevărata amploare a acuzaţiilor.

Documentul a fost scris de Amennakht, menţionat mai sus şi i-a fost adresat lui Hori, cel mai înalt oficial din timpul regimului Seti al II-lea, Siptah, Twosret, Setnakht şi Ramses al IIl-ea. Se referă la comportamentul lui Paneb în satul Deir el Medina, o comunitate de artizani. Se spune că Paneb a obţinut poziţia pe care trebuia să o obţină în mod normal Amennakht, dar primul a oferit mită.

Nu este clar ce a făcut Paneb cu unele dintre aceste femei, dar în document se relatează detaliile unei hărţuiri.

Chiar şi fiul său, Aapehty, a relatat unele dintre faptele de corupţie ale lui Paneb.

Rowland Enmach, egiptolog la Universitatea Liverpool, a precizat că Paneb a fost „eventual condamnat la moarte”, dar nu violurile erau cele care au determinat sentinţa ci „avea de-a face cu furtul materialelor de la mormintele faraonilor”, o faptă mult mai gravă. „Nu sunt sigur că hărţuirile sexuale cereau pedepse capitale, în timp ce furtul de la rege era”, a adăugat acesta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce preferau egiptenii să facă sex vara?

Cercetătorii au dezlegat un mister în legătură cu un faraon enigmatic care suferea de o boală rară. Este un caz unic

Cum funcţiona propaganda în Egiptul Antic? Arheologii au găsit răspunsul

Sarcofagele din Egiptul Antic erau mult mai preţioase decât se crede acum. Ce se întâmpla cu acestea după ce erau folosite – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase