Home » Istorie » Misterul structurii Stonehenge. Analizele ADN au dezvăluit originea celor care au construit monumentul

Misterul structurii Stonehenge. Analizele ADN au dezvăluit originea celor care au construit monumentul

Misterul structurii Stonehenge. Analizele ADN au dezvăluit originea celor care au construit monumentul
Publicat: 21.04.2019
Un studiu recent arată că strămoşii celor care au construit monumentul Stonehenge au călătorit de-a lungul Mării Mediterane din Turcia, înainte de a ajunge în Marea Britanie, relatează BBC, citat de Mediafax.

Cercetătorii de la Londra au extras ADN din rămăşiţele umane neolitice găsite în Marea Britanie şi l-au comparat cu cel din rămăşiţele europene, provenite din aceeaşi perioadă, potrivit Mediafax.

S-ar părea că strămoşii „arhitecţilor” Stonehenge au ajuns în Marea Britanie cu aproape 1.000 de ani înainte de a fi construit impresionantul monument. Există o mulţime de dovezi care indică faptul că oamenii antici au călătorit din regiunea Anatolia, aceasta fiind Turcia modernă.

În timpul călătoriei, aceşti oameni au răspândit practica agriculturii pe tot continentul. Unii fermieri au călătorit în Europa de-a lungul Dunării, în timp ce alte grupuri au călătorit în vestul Europei, mergând de-a lungul coastei cu ajutorul ambarcaţiunilor.

Cercetătorii susţin că aceşti oameni preistorici au călătorit din Turcia modernă înspre Spania modernă, iar mai apoi spre nordul Franţei, înainte de a ajunge în Marea Britanie, relatează BBC.

Din fericire pentru fanii Stonehenge, agricultura nu a fost singurul lucru introdus de călătorii neolitici. Aceştia au răspândit, de asemenea, practica de a construi monumente folosind pietre mari, cunoscute drept megaliţi.

Înainte de sosirea fermierilor, Europa era populată cu grupuri mici de vânători şi culegători. Totodată, rezultatele ADN sugerează că vânătorii-culegători nu s-au amestecat cu grupurile noi.

Citeşte continuarea în Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase