Home » Istorie » Cum a fost construit Stonehenge? Arheologii au descoperit ruta pe care erau transportaţi megaliţii

Cum a fost construit Stonehenge? Arheologii au descoperit ruta pe care erau transportaţi megaliţii

Publicat: 06.07.2018
Cum a fost construit Stonehenge? Arheologii au descoperit ruta pe care erau transportaţi megaliţii
Cercetătorii sunt pe punctul de a desluşi misterul monumentului Stonehenge. Până în prezent, nimeni nu cunoştea cum au fost transportate pietrele masive către structura neolitică, deşi teoriile referitoare la acest lucru sunt nenumărate.

În cadrul unui nou studiu, specialiştii au descoperit rutele pe care inginerii străvechi au cărat megaliţii uriaşi. Conform Tech Times, cercetătorii consideră că pietrele au fost transportare pe o reţea de drumuri şi ape curgătoare, spre deosebire de teoriile anterioare în care se spunea că au fost aduse cu barca, pe mare. 

În 1920, geologul Herbert Henry Thomas a propus o teorie care sugera că pietrele utilizate la construirea Stonehenge-ului au fost luate dintr-o carieră din lanţul muntos Preseli aflat la 225 de kilometri depărtare. Având la bază această teorie, specialiştii au sugerat că pietrele au fost cărate pe mare de-a lungul ţărmului din Ţara Galilor, până au ajuns în Bristolul din zilele noastre. 

Arheologii au reexaminat această teorie şi au concluzionat că teoria lui Thomas era lipsită de dovezi. „Noile analize combinate cu verificarea arhivelor dezvăluie că locurile propuse anterior din care se credea că provin pietrele pot fi înlocuite de noi locaţii din aflorimentele Craig Rhos-y-felin şi Carn Goedog”, au declarat Bob Ixer, din cadrul Universităţii din Leicester, şi Richard Bevins, din cadrul Muzeului din Ţara Galilor. 

Pietrele au o greutate de aproximativ două tone, iar specialiştii sugerează că ar fi fost transportate de către 60 de oameni cu ajutorul unor structuri din lemn. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase