Epava unui vas australian, scufundat în cel de al Doilea Război Mondial, a fost descoperită după 77 de ani

25 04. 2019, 09:06
Experţii de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), agenţia ştiinţifică australiană, au descoperit epava vasului SS Iron Crown la aproximativ 100 de kilometri de linia ţărmului statului Victoria, raportează FoxNews. În momentul când a fost atacat de un submarin japonez, vasul avea la bord mineru de mangan, fapt care a determinat scufundarea în adâncul mării în doar 60 de secunde. Acest atac, produs în data de 4 iunie 1942 s-a soldat cu moartea a 38 din 43 de membrii ai echipajului.
 
 „Iron Crown este important din punct de vedere istoric, fiind unul dintre cele patru epave din cel de Al Doilea Război Mondial în apele statului Victoria şi, de asemenea, singura ambarcaţiune distrusă de un submarin din aceleaşi ape”, a declarat Peter Harvey, arheolog marin şi angajat al Heritage Victoria, instituţia statului Victoria însărcinată cu conservarea patrimoniului cultural.
 
O parte din epava SS Iron Crown / Credit foto: CSIRO
 
„Am cartografiat perimentrul epavei şi zona înconjurătoare folosind sonarul, de asemenea am obţinut imagini de la faţa locului cu ajutorul unei camere subacvatice” , a explicat Emily Jateff, curator laNational Maritime Museum din Australia, de asemenea, coordonatoarea echipei care a descoperit rămăşiţele SS Iron Crown.

Ultima dintr-un lung şir de descoperiri

Identificarea epavei SS Iron Crown de către specialiştii în domeniu reprezintă doar ultimul succes din cadrul eforturilor diferitelor institute şi echipe de cercetători de a descoperi locurile în care s-au scufundat vasele de război doborâte în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Una dintre cele mai de succes echipe care şi-au îndreptat eforturile înspre această direcţie fiind cea fondată de miliardarul Paul Allen, co-fondator al Microsoft. Echipajul format de acesta a reuşit să identifice epavele a patru vase de război: USS Helena, USS Lexington, USS Juneau şi USS Indianapolis.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

”Cea mai veche epavă intactă din lume”, scufundată în urmă cu 2.400 de ani, a fost descoperită pe fundul Mării Negre – VIDEO

Arheologii susţin că au găsit epava navei lui James Cook, rezolvând unul dintre cele mai mari mistere ale adâncurilor mării

Epava Titanicului, cartografiată 3D pentru obţinerea unei comori de 110.000.000$ (VIDEO)

Epavele scufundate ale ambarcatiunilor devin ecosisteme