Home » Istorie » Cercetătorii cred că au identificat locul de origine al canabisului

Cercetătorii cred că au identificat locul de origine al canabisului

Publicat: 22.05.2019
Oamenii de ştiinţă bănuiau că originea canabisului era în zona Asiei Centrale, dar nu reuşeau să indice locul în care acesta a apărut pentru prima dată cu exactitate.

Originea canabisului este un subiect care a intrigat multe minţi, de la învăţaţii lumii arabe, până la cercetătorii moderni, toţi au teoriile proprii legate acest subiect. Într-un studiu publicat recent în Vegetation History and Archaeobotany, o echipă de oameni de ştiinţă susţine că a reuşit să identifice o zonă de origine mult mai specifică decât Asia Centrală, notează Science Alert.

În jurul originii canabisului s-au construit mai multe teorii, unele datând chiar din secolul X, atunci când eruditul arab Ibn Wahshiyya a sugerat că planta şi-ar avea originile în India sau China.

De-a lungul timpului şi folosind metode din ce în ce mai apropiate de standardul ştiinţific modern, cercetătorii au ajuns la concluzia că planta şi-ar avea originea undeva în Asia Centrală. Oamenii de ştiinţă au restrâns un areal atât de larg din cauza faptului că s-au confruntat cu o lipsă a fosilelor acestei plante care să îi ajute să determine originea acesteia.

„În ciuda unei literaturi voluminoase care s-a dezvoltat în ultimele trei decenii, clasificarea canabisului şi identificarea locului de origine a rămas în discuţie”, declară John McPartland ,de la Universitatea Vermont, şi unul dintre autorii studiului.

Pentru a reuşi să depăşească impasul în care lipsa fosilelor i-a adus pe cercetători, oamenii de ştiinţă au ales o abordare diferită. Astfel, în loc de fosile, cercetătorii au ales să analizeze polenul plantelor din genul Cannabis.

În cadrul studiului, John McPartland şi echipa sa au analizat peste 155 de mostre de polen fosilizat. În urma folosirii analizelor şi utilizării unor tehnici statistice, cercetătorii au concluzionat că plantele de canabis îşi au originea în partea de nord-est a Platoului Tibet, mai exact în vecinătatea lacului Qinghai.

Pornind de la această informaţie, cercetătorii au teoretizat că planta de canabis s-a extins spre Rusia şi Europa în urmă cu şase milioane de ani şi că în urmă cu un milion de ani a ajuns şi în estul Chinei.

Experţii sunt de părere că acest arial extins, în care s-au dezvoltat diferite specii, a făcut ca canabisul să fie o plantă la îndemână pentru a fi cultivată de către oameni. De asemenea, cercetătorii argumentează că din cauza diferitelor utilizări pe care această plantă le poate avea oamenii au folosit-o foarte mult, fie că vorbim de proprietăţile psihotropice sau de utilizarea fibrelor plantei pentru haine sau frânghii.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase