Home » Istorie » Imaginile unor zeiţe, descoperite în timpul unor lucrări de conservarea a unui sarcofag

Imaginile unor zeiţe, descoperite în timpul unor lucrări de conservarea a unui sarcofag

Imaginile unor zeiţe, descoperite în timpul unor lucrări de conservarea a unui sarcofag
Publicat: 12.04.2020
Descoperirea a fost făcută de către oamenii de ştiinţă de la Muzeul Perth, Scoţia.

În timpul lucrărilor de conservare a unui sarcofag, oamenii de ştiinţă de la Muzeul perth din Scoţia au făcut o descoperire neobişnuită: două imagini pictate ale zeiţei Amenet şi Imentet. Aceste lucrări de conservare au loc la mai bine de un secol faţă de ultima dată când mumia din interior, o femeie numită Ta-Kr-Hb a fost scoasă din acesta, notează The History Blog.

Mumia din interiorul sarcofagului a fost o femeie numită Ta-Kr-Hb, care, conform oamenilor de ştiinţă a trăit, cel mai probabil, între anii 760-525 înaintea erei noastre, în timpul celei de a XXV-a dinastii. Hieroglifele de pe sarcofagul acesteia sugerează faptul că aceasta a fost o prinţesă sau o preoteasă care a trăit în Teba. De-a lungul timpului, jefuitorii de morminte şi condiţiile de mediu au afectat integritatea sarcofagului şi a mumiei şi, din această cauză, oamenii de ştiinţă au strâns fonduri şi au decis restaurarea mumiei şi a sarcofagului acesteia.

Descoperirea celor două imagini ale zeiţei a fost făcută în luna martie şi a reprezentat o surpriză pentru oamenii de ştiinţă şi asta deoarece până la acea dată sarcofagul a fost studiat doar cu mumia în interior. Oamenii de ştiinţă explică fatul că rerezentarea zeiţei de sub mumie s-a degradat de-a lungul timpului, identificarea zeiţei Imentet realizându-se cu ajutorul unor detalii care au supravieţuit de-a lungul secolelor.

Mumia şi sarcofagul acesteia au fost donate de către Societatea Alloa pentru Ştiinţe Naturale şi Arheologie către Muzeul Perth în anul 1936, dar, detaliile legate de excavarea şi transportul acesteia din Egipt în Scoţia sunt cel puţin neclare.

Citeşte şi:

Descoperire surprinzătoare în Egipt. 30 de sarcofage cu mumii, neatinse de jefuitorii de morminte

O mumie egipteană a fost analizată în premieră cu un accelerator de particule, iar rezultatele sunt surprinzătoare

Un sarcofag a fost reconsituit în mod virtual înainte de a fi reconstruit fizic

Primele imagini ale restaurării sarcofagului aurit al lui Tutankhamon, date publicităţii – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase