Home » Istorie » Gunoaiele de pe o insulă din SUA oferă o imagine inedită a trecutului acesteia

Gunoaiele de pe o insulă din SUA oferă o imagine inedită a trecutului acesteia

Gunoaiele de pe o insulă din SUA oferă o imagine inedită a trecutului acesteia
Credit foto: Boston Public Library
Publicat: 11.07.2020

Insula Mackinac are o istorie lungă și din secolul XIX-lea a devenit o destinație de vacanță.

GALERIE FOTO

Insula Mackinac se află în mijlocul lacului Huron din statul Michigan, SUA, iar istoria acesteia se întinde pe mai multe secole. Astfel, înainte de colonizatorii europeni din secolul XIX insula a fost locuită de o serie de populații native.

Odată cu venirea europenilor, insula a devenit un punct important a comerțului cu blănuri din jurul Marilor Lacuri, iar în timpul Războiului de Independență al SUA britanicii au construit un fort. În secolul XIX Mackinac a devenit o importantă atracție turistică, ceea ce în timp a dus la o serie de lucrări de conservare și restaurare ample dar și la includerea pe listele de patrimoniu istoric, notează Atlas Obscura.

O bucată de calcar cu puțin sol pe ea

Lynn Evans, arheolog și curatoare a Mackinac State Historic Parks explică faptul că solul insulei nu este potrivit conservării artefactelor istorice.

În ciuda acestui fapt, arheologii explică faptul că de-a lungul timpului au reușit să facă o serie de descoperiri importante pe insulă și asta datorită deșeurilor lăsate produse de către oamenii care au locuit sau au vizitat insula. De-a lungul timpului gunoaiele au fost îngropate în diferite locuri de pe insulă, asta până recent, atunci când transportarea acestora pe uscat a devenit accesibilă din punct de vedere economic.

Echipa condusă de către Evans a lucrat în ultimii nouă ani la excavarea și catalogarea obiectelor descoperite în diferite gropi de gunoi. Plecând de la hărțile vechi, oamenii de știință au stabilit faptul că o astfel de groapă ar trebui să se afle sub aeroportul insulei.

În 2011, Evans a fost solicitată pentru evaluare unui teren pe care urma să se construiască un nou aeroport. Deși, ea și echipa erau siguri că acolo se află un sit arheologic, ei nu erau aveau o idee clară legată de ce ar putea descoperi.

Sub zona în care urma să fie construită o parcare pentru taxiuri arheologii au reușit să descopere o groapă de gunoi. În interiorul acesteia, oamenii de știință au reușit să descopere cui, bucăți de metal care proveneau de la conserve, dar și sticle care purtau logo-ul berăriilor și farmaciilor locale.

În acea groapă de gunoi au fost descoperite bucăți de lămpi cu gaz, acestea indicând momentul în care clădirile de pe insulă au început să folosească energia electrică.

Pornind de la sticlele în care era comercializată o băutură asemănătoare berei, dar fără alcool, și care era populară în perioada Prohibiției, arheologii au ajuns la concluzia că groapa pe care o exploatau a fost folosită cu precădere în timpul celei de a doua decade a secolului trecut.

Deși era vorba de un sit arheologic, în esență, zona în care au avut loc excavațiile rămânea o groapă de gunoi, astfel încât, arheologii au trebuit să selecteze care artefacte meritau excavate și analizate.

„Nu voiam să strâng o mulțime de gunoi cu care nu aveam de gând să fac multe”, explică Evans. Aceasta mai adaugă faptul că speră ca în viitor să poată organiza o expoziție în aeroport în care să prezinte artefactele găsite. Astfel explică aceasta va putea să prezinte o imagine a vieții pe care au dus-o locuitorii și vizitatorii insulei.

Citește și:

Ruinele din Pompeii arată că romanii au inventat reciclarea deşeurilor. ”Am descoperit că o parte din oraş a fost construită din gunoi”

O descoperire arheologică unică la nord de Dunăre a devenit focar de infecţie

Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice

Cum a ajuns Armata SUA să deţină una dintre cele mai mari colecţii de fosile din lume?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase