Poțiunea veche de 1.000 de ani care poate ucide superbacteriile rezistente la antibiotice

21 08. 2020, 09:00

This browser does not support the video element.

Pe măsură ce bacteriile ucigașe devin tot mai rezistente la antibioticele moderne, unii cercetători apelează la manuscrise medicale antice în căutarea de noi indicii. Acum se pare că un leac din urmă cu 1.000 de ani ar putea avea succes în cazul bacteriilor la care antibioticele moderne nu mai fac față.

Intră în GALERIA FOTO!

„Anticbioticul”, cum a fost poreclit de oamenii de știință, a fost descoperit în una dintre cele mai vechi cărți medicale din Anglia medievală, cunoscută drept „ Bald’s Leechbook” („Cartea de rețete medicale a lui Bald”).

Deși multe remedii incluse în carte nu au rezistat trecerii timpului, inclusiv un leac care te protejează de spiriduși, altele precum „Bald’s eyesalve” („Alifia pentru ochi a lui Bald”) ar putea fi folositoare în zilele noastre.

Rețeta medievală a eliminat cu succes stafilococul auriu

Folosind cercetări anterioare, oamenii de știință au arătat că o combinație de ingrediente naturale (usturoi, ceapă, vin și fiere de vacă) ar putea avea proprietăți antiseptice puternice. De fapt, combinația pare să funcționeze împotriva mai multor bacterii care au devenit rezistente la multe medicamente moderne.

După ce au pregătit 75 de doze de „Bald’s eyesalve”, inclusiv 15 cu ceapă și 15 cu praz (pentru a fi siguri de traducerea din anglo-saxonă), cercetătorii au testat rețeta antică.

În trecut, rețeta a eliminat cu succes stafilococul auriu. Însă, un studiu recent, coordonat de Jessica Furner-Pardoe de la Universitatea din Warwick, susține acele rezultate. Chiar și atunci când bacteria a format structuri destul de puternice numite biofilme, remediul a fost eficient. Biofilmele reprezintă grupuri de microorganisme în care celulele se alipesc unele de altele și de o suprafață.

Care este dezavantajul remediului „Bald’s eyesalve”

Dacă aceste noi cercetări se dovedesc a fi corecte, se pare că biofilmele pur și simplu nu pot rezista ăn fața unui element prezent în „Bald’s eyesalve”.

Mai mult, remediul pare să funcționeze în mod similar împotriva bacteriilor rezistente, precum Acinetobacter baumannii, Stenotrophomonas maltophilia, S. epidermidis și S. pyogenes. Toate acestea pot infecta răni, pot forma biofilme și apoi pot deveni rezistente la antibiotice, informează Science Alert.

Însă, există și un mic dezavantaj. Ingredientele remediului funcționează cel mai bine ca un agent antimicrobian doar în forma finală a leacului. Atunci când oamenii de știință le-au separat sau au purificat fiecare element, nu au fost nici pe departe la fel de eficiente în eliminarea tulpinilor bacteriene.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Preoţii voodoo din Haiti caută un remediu împotriva COVID-19 și se pregătesc să primească pacienţi

Remediu pentru COVID-19 căutat cu cel mai puternic supercomputer

William Frankland, ”bunicul alergologiei” care a găsit remediu la febra fânului şi i-a spus lui Saddam Hussein să nu mai fumeze

Arheologii au descoperit versiunea britanică a lui Tutankhamon