Home » Istorie » O epavă din secolul XVII descoperită în Marea Baltică

O epavă din secolul XVII descoperită în Marea Baltică

O epavă din secolul XVII descoperită în Marea Baltică
O echipă de scafandri finlandezi a descoperit o epavă de peste 400 de ani pe fundul Mării Baltice. Credit foto: Badewanne
Publicat: 20.09.2020

O echipă de scafandri finlandezi a descoperit o epavă de peste 400 de ani pe fundul Mării Baltice.

Scafandri voluntari din echipa cadrul Badewanne întâlnesc, în general, relicve din secolul al XX-lea, scufundate în timpul luptelor maritime din Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial, astfel că descoperirea a ceea ce pare a fi o navă comercială olandeză în mare parte nedeteriorată din secolul al XVII-lea a reprezentat o surpriză imensă, notează Science Alert.

Nava a fost găsită în apropiere de gura Golfului Finlandei, în zona cea mai estică din Marea Baltică. Scafandri au găsit epva la o adâncime de aproximativ 85 de metri și explică faptul că acesta se află într-o stare de conservare foarte bună.

O navă „încremenită” în timp

 

Scafandrii explică faptul că nava prezintă doar daune minore suferite din cauza plaselor de pescuit, în rest aceasta este altfel „înghețată” în aceeași stare ca în momentul scufundării din secolul al XVII-lea. Datorită proprietăților apei din această parte a mării, o combinație de  salinitate, temperatură și lumină scăzute, pot permite epavelor să supraviețuiască practic neschimbate timp de sute de ani.

În apele mai calde, microorganismele pot să se dezvolte și pot provoca daune semnificative relicvelor. Din fericire, chimia apelor din Marea Baltică le oferă oamenilor de știință posibilitatea de a analiză a astfel de epavă.

Chiar și calele navei sunt pline, spun scafandrii, acolo aflându-se stocul de provizii și mărfuri de pe vremea când navele de marfă olandeze dominau în mare măsură comerțul maritim în acea parte a lumii, datorită în parte progreselor legate de eficiența tehnicilor de construcție a navelor.

Analiza epavei a relevat faptul că acesta era un „fluyt”, un model de ambarcațiune dezvoltat de către meșterii olandezi. Aceste nave care au apărut în secolul al XVI-lea și au fost proiectate pentru a fi transformate ușor în nave de marfă sau nave de război. O astfel de nav cu trei catarge se dovedea soluția optimă pentru transport în acea perioadă.

Epava dezvăluie multe dintre caracteristicile acestor nave olandeze, unele caracteristici unice și nu în ultimul rând construcția pupei”, explică arheologul maritim Niklas Eriksson de la Universitatea din Stockholm, Suedia, care va colabora cu autoritățile finlandeze și alți oameni de știință pentru a analiza descoperirea .

„S-ar putea ca această epavă să fie un exemplu timpuriu al designului. Epava oferă astfel o oportunitate unică de a investiga dezvoltarea unui tip de navă care a navigat peste tot în lume și a devenit instrumentul care a pus bazele globalizării moderne timpurii”, mai adaugă arheologul.

Citește și:

O faimoasă epavă din Grecia va fi transformată într-un spectaculos muzeu subacvatic

Epava unei corăbii de acum 200 de ani a fost găsită. „Reciful de coșmar” care a scufundat-o

O nouă epavă descoperită în Suedia ar putea fi ”sora geamănă” a unui vas faimos scufundat în timpul primului voiaj

Artefacte recuperate de pe epava navei Elgin, pe care un conte o încărcase cu obiecte furate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase