Home » Cultură » O faimoasă epavă din Grecia va fi transformată într-un spectaculos muzeu subacvatic

O faimoasă epavă din Grecia va fi transformată într-un spectaculos muzeu subacvatic

O faimoasă epavă din Grecia va fi transformată într-un spectaculos muzeu subacvatic
Sursa foto: Ministry of Culture / Ephorate of Underwater Antiquities
Publicat: 15.08.2020

O epavă antică din Grecia este pe cale să fie transformată într-un muzeu subacvatic. Ar fi o premieră pentru Grecia. Faimoasa epavă Peristera se află la o adâncime de 28 m în Marea Egee și are 2.000 de ani vechime.

Ministerul Culturii din Grecia a permis accesul la fața locului între 3 august și 2 octombrie. Un ghid va fi răspunzător de grupurile de turiști și îi va duce până la adâncimea de 28 de m. De acolo, vor vedea cu ochii lor o priveliște fără precedent a epavei.

Denumită după insulița în apropiere de care s-a scufundat, Peristera este o navă antică cargo. Un pescar a observat-o în 1985, atunci când a văzut amfore (borcane și ulcioare din teracotă) pe fundul marin.

Nava transporta în jur de 4.000 de amfore cu vin atunci când s-a scufundat

„Nava uriașă transporta în jur de 4.000 de amfore, cel mai probabil umplute cu vin, atunci când s-a scufundat spre sfârșitul secolului al V-lea î.Hr.”, scrie Smithsonian Magazine. Se pare că nava ar fi pornit din Atena.

Epava are o greutate aproximativă de 126 de tone. Deși lemnul din care este făcută, turiștii încă mai au cum să se bucure de epavă. Potrivit Centrului de Scafandri Alonissos Triton, „scafandrii vor vedea în jur de 4.000 de amfore care uneori vor fi suprapuse la înălțimi mari în timp ce înoată în jurul epavei”.

Totuși, care este semnificația descoperirii epavei Peristera?

Experții și-au schimbat percepțiile privind modul de construire al navelor antice. „Înainte să descopere epava, arheologii credeau că cele mai mari nave erau concepute și construite de romani în jurul primului secol î.Hr. Aceste nave transportau în jur de 1.500 de amfore și cântăreau până la 70 de tone. Nava din Grecia a fost construită cu aproape patru secole mai devreme, cântărea 126 de tone și putea transporta de două ori mai multe amfore”, a mai transmis Centrul Scafandri Alonissos Triton.

Cu toate acestea, nu este clar cum s-a scufundat nava. Dovezile sugerează că un incendiu ar fi fost cauza. Alți experți susțin că pirații ar fi putut fi de vină.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sculptura care dezvăluie cât de sănătoasă este Marea Barieră de Corali

Epava unui submarin din perioada Războiului Rece, descoperită în apele insulei Oahu

Epava unei corăbii de acum 200 de ani a fost găsită. „Reciful de coșmar” care a scufundat-o

O epavă din secolul XVI ar putea fi o navă faimoasă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase