Home » Istorie » Bătălii cu vrăjitori și demoni prinși în capcană. Ce dezvăluie texte creștine traduse recent pentru prima oară

Bătălii cu vrăjitori și demoni prinși în capcană. Ce dezvăluie texte creștine traduse recent pentru prima oară

Publicat: 28.09.2020

Ai auzit vreodată de povestea bătăliei cu vrăjitori care ar fi avut loc după construirea unei biserici? Sau povestea paznicului care a sfidat ordinul lui Irod Antipa și i-a cruțat viața lui Iisus? Cercetătorii au tradus recent aceste texte și alte scrieri creștine apocrife (povești care nu au fost incluse în Biblie) în engleză, pentru prima oară.

Peste 300 de texte creștine apocrife sunt cunoscute, a spus Tony Burke, profesor în creștinismul timpuriu la Universitatea York din Toronto, Canada. „Textele apocrife au fost esențiale în viața spirituală a creștinilor mult timp după închiderea canonului și cererile pentru evitarea sau chiar distrugerea acestei literaturi nu au fost mereu eficiente”, a explicat Burke.

O bătălie împotriva vrăjitorilor „diabolici” care încercau să distrugă o biserică antică

Creștinii antici dezbăteau adesea ce texte spuneau adevărul sau nu despre Iisus. Până la sfârșitul secolului al IV-lea, Biserica „canonise” deja scrierile considerate adevărate, acestea fiind incluse în Biblie.

Unul dintre textele traduse recent povestește despre o bătălie împotriva vrăjitorilor „diabolici” care încercau să distrugă o biserică antică, construită în semn de omagiu pentru Fecioara Maria, în orașul Filippi, din Grecia.

Un alt text tradus recent, acesta în grecească, spune cum Apostolul Petru a prins în capcană șapte demoni care se dădeau drept îngeri în orașul Așdod, în Israel.

Șapte demoni prinși în capcană de Apostolul Petru

Deși datează din secolele XI și XII, povestea a fost cel mai probabil scrisă câteva secole mai devreme, posibil în urmă aproape 1.600 de ani. „Narațiunea aduce aminte de contextul teoriilor despre păcăt din secolele IV și V”, a concluzionat Cambry Pardee, profesor de religie la Universitatea Pepperdine, din Londra.

Șase demoni recunosc în fața lui Petru că sunt demoni ai decepției, imoralității sexuale, neadevărului, preacurviei, lăcomiei și calomniei. Al șaptelea demon îl provoacă pe Petru și întreabă de ce demonii sunt tratați atât de rău în comparație cu oamenii, spunând că păcatele oamenilor sunt iertate de Iisus Hristos, în timp ce păcatele demonilor nu sunt, potrivit Live Science.

„Lasă-i să se apere singuri și să nu mai arunce vina”

Demonul mai spune că oamenii ar trebui să nu mai dea vina pe ei pentru greșelile lor. „Eu, diavolul, nu sunt vinovatul, ci ei singuri cad. Eu am ajuns slab și fără de putere. Așadar, eu nu mai am un loc sau o săgeată, pentru că oamenii de pretutindeni au devenit creștini. Așa că, lasă-i să se apere singuri și să nu mai arunce vina”, spune demonul. Petru apoi îi lasă liberi pe demoni.

Singurul exemplar al acestui text se află în Biblioteca Angelica din Roma.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai veche scriere nedescifrată din lume îşi dezvăluie secretele

Au descifrat scrierile de pe 98 de tăbliţe străvechi şi au reuşit să rezolve misterul unui oraş dispărut

Top 10 cărți științifice care au schimbat lumea

20 cărţi de citit în 2020 recomandate de redacţia descopera.ro

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase