Home » Istorie » Un fermier a dat peste o piatră foarte rară, de mare importanță, în timp ce își ara câmpul

Un fermier a dat peste o piatră foarte rară, de mare importanță, în timp ce își ara câmpul

Un fermier a dat peste o piatră foarte rară, de mare importanță, în timp ce își ara câmpul
Sursa foto: The History Blog
Publicat: 28.09.2020

În urmă cu doar câțiva ani, Lennart Larsson ara un câmp de pe ferma sa din Hellerö, în apropiere de Loftahammar, în sud-estul Suediei, atunci când tractorul său a dat peste o piatră. Era imensă și plată. Avea aproape 2 metri în lungime și peste 1 metru în lățime.

GALERIE FOTO

Așa că, Larsson s-a gândit să o pună deoparte pentru că s-ar putea să îi fie de folos în viitor. Larsson a mutat-o spre marginea câmpului, acolo unde a rămas până de curând.

Larsson construia trepte noi pentru o magazine și s-a gândit că piatra imensă și plată ar fi fost potrivită. Atunci când a ridicat-o cu un excavator, a observat pentru prima oară că pe dedesubt erau inscripționate rune.

„Gärdar a înălțat această piatră pentru Sigdjärv, tatăl său, soțul lui Ögärd”

Familia sa a contactat experți de la Muzeul Västervik care au venit să vadă piatra și au confirmat că este, de fapt, o piatră rară cu rune. Apoi, expertul Magnus Källström a analizat și a tradus inscripțiile. „Gärdar a înălțat această piatră pentru Sigdjärv, tatăl său, soțul lui Ögärd”, scria pe piatră. În centrul său era o cruce, care împreună cu textul indică faptul că aceasta a fost o piatră funerară, un monument memorial așezat pe proprietatea familiei la doar câțiva kilometri depărtare de cimitirul satului.

În jurul textului se poate vedea un personaj zoomorfic care își mușcă propria coadă. Stilul rotunjit al animalului sugerează că piatra datează din prima jumătate a secolului al XI-lea.

Piatra ar fi căzut din locul în care a fost pusă inițial. Starea sa este foarte bună, în ciuda sutelor de ani de agricultură prin care a trecut pământul de deasupra și din jurul său.

Ce se va întâmpla cu piatra

Piatra are semnificație națională și este importantă pentru regiune pentru că numele inscripționate sunt de la indivizi din trei generații ale unei familii proeminente, care a trăit în acel loc în timpul epocii fierului.

Descoperiri anterioare de monede și brățări de argint făcute în Gotland în secolul al XI-lea dovedesc că familia era înstărită. Numele de femeie Ögärd nu a mai fost văzut niciodată, astfel că este de mare importanță pentru cercetări lingvistice, scrie The History Blog.

Tradiția pietrelor cu rune a apărut în Scandinavia în jurul secolului al IV-lea și a continuat până în secolul al XII-lea.

Piatra urmează să fie curațată și conservată. Autoritățile speră să o poată expune în locul său de origine, în Hellerö, însă are o crăpătură și va trebui să fie mai întâi reparată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Surprizele dintr-un mormânt de piatră din perioada dinastiei ptolemeice, descoperit de arheologi

Activitatea luptătorilor varegi din Constantinopol și misterioasele rune din Basilica Hagia Sofia

Vechi bucăți de piatră dezvăluie cum a avut loc migrația oamenilor din Africa

Descoperire de o „importanță fără precedent” lângă Stonehenge. Arheologii au găsit o structură mult mai mare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase