Home » Știință » Vechi bucăți de piatră dezvăluie cum a avut loc migrația oamenilor din Africa

Vechi bucăți de piatră dezvăluie cum a avut loc migrația oamenilor din Africa

Vechi bucăți de piatră dezvăluie cum a avut loc migrația oamenilor din Africa
Primele migrații umane din Africa au avut loc în urmă cu 130.000 de ani. / Credit foto: Israel Antiquities Authority
Publicat: 25.08.2020

Primele migrații umane din Africa au avut loc în urmă cu 130.000 de ani.

În urmă cu aproximativ 130.000 de ani, un val timpuriu de oameni moderni, Homo sapiens, a părăsit Africa și s-a răspândit spre nord prin centrul Peninsulei Arabice, care era mai umedă și mai plină de vegetație față de acum. Modul lor distinctiv de a face cremene a fost a lăsat urme, care pot fi folosite de către cercetători pentru a determina traseul acestora. Recent, oamenii de știință au identificat cele mai nordice astfel de urme Deșertul Negev din Israel, notează Live Science.

Arheologii de la israelieni (IAA) raportează că au dezgropat cremene, realizați cu o tehnică numită Levallois, Flăcările, despre care se crede că datează de aproximativ 100.000 de ani, ar putea fi o dovadă suplimentară a răspândirii Homo sapiens de-a lungul traseului Arabiei Centrale dinspre Africa.

Maya Oron, expertă a Autorității Israeliene pentru Antichități, explică faptul că descoperirile indică un număr mare de cremene, ceea ce exclude posibilitatea unui depozit natural.

Tehnologii antice

Oamenii de știință explică faptul că cremenii descoperiți par a fi realizați cu ajutorul tehnicii identificate prima dată în artefactele descoperite în suburbia pariziană Levallois-Perret, în secolul al XIX-lea. Tehnica cunoaște două variații, cea descoperită în Franța și una descoperită în Nubia, o regiune din sudul Egiptului și nordul  Sudanului. Cremenele nubiene se diferențiază prin vârful mai ascuțit.

Cercetătorii mai adaugă faptul că strămoșii noștri foloseau tehnici asemănătoare în această regiune în urmă cu 130.000 de ani. De asemenea, atât Homo Sapiens, cât și Homo Neanderthalensis, au folosit cremeni produși astfel.

Se știe că unii oameni moderni timpurii au părăsit Africa pentru prima dată urmă cu aproximativ 270.000 de ani, dar rutele pe care le-au urmat atunci sunt încă subiect de dezbatere pentru oamenii de știință. Răspândirea oamenilor către Peninsula Arabică a avut loc ceva mai târziu, cu aproximativ 100.000 de ani în urmă.

De-a lungul timpului, a mai existat cel puțin un val de migrații umane, dovezile arheologice sugerând faptul că aceștia au părăsit Africa și au ajuns pe teritoriul pe care acum se află Israel în urmă cu 60.000 de ani, cel mai probabil pe coasta Peninsulei Sinai. Această migrație a fost răspunzătoare, în cele din urmă pentru răspândirea speciei noastre în Asia, Oceania, Europa și cele două Americi.

Citește și:

O fosilă scoate la iveală dovezi mult mai vechi ale plecării oamenilor din Africa. Migraţia Homo sapiens în Europa a avut loc mult mai devreme

Mai multe unelte descoperite în India sugerează că oamenii au migrat din Africa mult mai devreme

Oasele celor mai vechi oameni moderni, descoperite în Bulgaria, oferă noi detalii despre Homo sapiens

Cum a reuşit Homo sapiens să devină singura specie umană

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase