Home » Istorie » Spectacolul morții de la morga din Paris, obsesia morbidă a parizienilor din secolul al XIX-lea

Spectacolul morții de la morga din Paris, obsesia morbidă a parizienilor din secolul al XIX-lea

Publicat: 06.01.2021

De-a lungul secolului al XIX-lea, morga din Paris a atras mii de vizitatori în fiecare zi. Turiștii curioși determinați de o fascinație morbidă se îmbulzeau în fața geamurilor imense din sticlă, încercând să vadă cu ochii lor cadavrele recent scoase din Sena sau ucise în moduri înspăimântătoare.

Mersul la morgă era deseori comparat cu mersul la teatru.

Scopul oficial al morgii era identificarea cadavrelor, însă prea puține persoane mergeau acolo cu intenția de a ajuta poliția să deslușească vreo crimă. Mulți oameni se duceau acolo pentru a se holba și pentru a bârfi. Parizienii din Epoca Victoriană aveau un apetit imens pentru lucrurile senzaționale și macabre, iar ziarele relatau mereu povești despre cele mai recente crime, pline cu detalii sinistre care erau „înfulecate” de publicul însetat.

Morga devenise un loc de socializare

Imediat după ce terminau de citit o astfel de știre, oamenii se duceau direct la morgă pentru a vedea corpul victimei. De multe ori, aceste vizite erau făcute în familie, morga fiind un loc de socializare. Nici măcar copiii nu erau cruțați de acest ritual macabru.

Cadavrele erau expuse în spatele unui geam de sticlă pe plăci înclinate din marmură. Hainele atârnau deasupra lor pentru a ajuta în procesul de identificare, iar apa rece curgea deasupra lor pentru a încetini procesul de descompunere. Asta se întâmplă cu mult timp înainte de metodele de refrigerare. Corpul rezista în acest fel până la trei zile, iar apoi era mutat. În funcție de cerere, corpul era înlocuit cu o fotografie sau cu o figurină din ceară.

Inițial, morga era situată într-un subsol întunecat și umed al închisorii Grand Châtelet, însă în 1804 a fost transferată în propria clădire la Quai du Marche. Această clădire avea încăperi precum camera de disecție, camera pentru spălat, camera pentru cadavrele identificate, precum și un depozit de cadavre. Încăperea pentru expoziția putea arăta până la 10 cadavre în același timp.

Sute de mii de oameni au dorit să vadă rămășițele mutilate ale unei femei

Deși morga era deschisă șapte zile pe săptămână, intrarea nu era niciodată ușoară, în special atunci când un cadavru era expus. În 1876, cadavrul mutilat al unei femei a fost scos din Sena, aceasta fiind aparent ucisă de iubitul ei. Descoperirea a atras o atenție uriașă din partea presei, iar în următoarele zile între 300.000 și 400.000 de oameni au ajuns la morgă pentru a-i vedea rămășițele, potrivit Amusing Planet.

În cele din urmă, până la începutul secolului XX, unii oameni au început să pună sub semnul întrebării astfel de expoziții vulgare. În urma unei campanii publice împotriva acestor obiceiuri imorale, a schimbării atitudinilor publicului, a temerilor privind igiena și răspândirea bolilor, morga din Paris și-a închis ușile pentru vizitatori în 1907.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperirea a peste 600 de sticle de bere din perioada victoriană oferă informaţii inedite

Descoperire şocantă pe Everest: gheaţa se topeşte, iar cadavrele ies la suprafaţă

Sicriul din fungi care ajută la descompunerea mai rapidă a corpurilor umane

Ce se întâmplă cu plantele atunci când cresc în apropiere de rămășițe umane

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase