Home » Istorie » 4 boli despre care omenirea a uitat datorită vaccinurilor

4 boli despre care omenirea a uitat datorită vaccinurilor

12.30.2020
4 boli despre care omenirea a uitat datorită vaccinurilor
O femeie vaccinată în timpul campaniei naționale de vaccinare împotriva gripei porcine din SUA în 1976. Sursa foto: CDC

Vaccinarea în masă a ajutat la reducerea sau eliminarea multor boli periculoase și letale în Statele Unite. Însă, având în vedere că vaccinurile au fost atât de eficiente la înlăturarea multor pericole, uneori este dificil de apreciat cât de semnificative au fost cu adevărat pentru sănătatea publică.

„Nu suntem foarte buni la aprecierea riscului, așa că atunci când nu vedem oameni care mor dintr-o anumită cauză, credem că nu este chiar atât de important”, a explicat René Najera, epidemiolog și editor la The History of Vaccines, o publicație online de la Colegiul Medicilor din Philadelphia.

Iată patru boli majore pe care le-am uitat complet sau nu le-am mai luat în serios, mulțumită vaccinurilor eficiente care le-au atenuat sau eliminat.

Variola

Variola este singura boală umană care a fost eradicată la nivel global prin intermediul vaccinurilor. De asemenea, variola este „răspunzătoare” pentru primul vaccin cunoscut, creat de medicul englez Edward Jenner în 1796. După ce a observat că lăptăresele care contractaseră „variola vacii” (o boală mai ușoară) au dobândit imunitate la variolă, Jenner a vaccinat un băiat de opt ani folosind leziunile de la o lăptăreasă. Apoi, Jenner a expus băiatul la variolă, iar când copilul nu a dezvoltat simptomele bolii mortale, Jenner a realizat că a dezvoltat o metodă de prevenție.

Experimentul a fost important, deși după standardele vremurilor noastre nu ar fi fost considerat foarte deontologic. Variola putea ucide până la 30% dintre oamenii infectați, mulți amerindieni din America de Nord și Sud fiind deja răpuși de boală după ce europenii au adus variola și alte maladii pe continente. La scurt timp după ce Jenner a dezvoltat vaccinul, Spania a început să îl folosească pentru a inocula oamenii din imperiul său. Apoi, au urmat britanicii, iar în anii 1850, Massachusetts a devenit primul stat american care a impus vaccinarea împotriva variolei.

„Până la mijlocul anilor 1900, chiar după Primul Război Mondial, toate țările din lume au decis să elimine variola. Astfel, au desfășurat eforturi fără precedent”, a spus Najera.

Acest efort global a dus la eradicarea variolei până în 1979.

Rabie sau turbare

Rabia este o boală mortală care cauzează un comportament haotic, însă nu mai reprezintă un pericol major în Statele Unite datorită vaccinurilor.

În acest caz, majoritatea vaccinurilor care au ajutat la salvarea vieților umane nu sunt folosite pe oameni. În schimb, vaccinurile sunt folosite pe animalele care pot fi purtătoare ale acestei boli și pot infecta oamenii prin mușcătură. Statele americane au programe pentru vaccinarea animalelor de companie și a celor sălbatice. Orice persoană mușcată de un animal, indiferent dacă animalul este vaccinat sau nu, trebui să se ducă la un medic sau spital pentru a primi vaccinul.

Deși rabia încă mai este un pericol în unele regiuni ale lumii, multe țări au programe stricte de vaccinare și monitorizare. „America Latină are unul dintre cele mai bune programe împotriva rabiei din lume”, a precizat Najera.

Poliomielită sau paralizia infantilă

Poliomielita era cândva una dintre cele mai temute boli ale copilăriei din Statele Unite. Infecția virală poate cauza paralizie temporară sau permanentă, după cum a fost și cazul președintelui american Franklin D. Roosevelt. Această paralizia putea opri respirația unei persoane, tocmai de aceea multe persoane infectate trebuiau așezate într-un „plămân artificial” sau „plămân de fier” (iron lung). Până la sfârșitul anilor 1940, poliomielita afecta peste 35.000 de americani în fiecare an. Numărul cazurilor a atins un punct culminant în 1952, atunci când a cauzat 57.879 și 3.145 de decese, potrivit History.

În timpul studiilor clinice pentru vaccinul lui Jonas Salk împotriva poliomielitei, foarte mulți părinți și-au înscris copiii pentru a primi vaccinul. Astfel, 623.972 de copii au primit vaccinul sau un placebo. Studiile au arătat că vaccinul a avut o eficiență de 80 – 90%, iar mulțumită vaccinării constante a copiilor până în zilele noastre, niciun caz de poliomielită nu au mai apărut în SUA din 1979. Cu toate acestea, poliomielita nu a fost eradicată și rămâne un pericol în Afghanistan și Pakistan.

Gripa

La începutul răspândirii virusului SARS-CoV-2, existau multe discuții despre severitatea bolii infecțioase, multe persoane susținând că „este doar o gripă” și nimic mai mult. Cu toate acestea, gripa încă este o boală mortală care a cauzat pandemii în trecut și are potențialul de a cauza viitoare pandemii. Najera crede că viitoarea pandemie de gripă va avea loc „mai devreme” decât ne-am aștepta.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA estimează că gripa a cauzat între 12.000 și 61.000 de decese anual în Statele Unite între 2010 și 2020. La nivel global, gripa ucide între 291.000 și 646.000 de oameni în fiecare an.

Cea mai mortală pandemie documentată vreodată a avut loc în 1918 și 1919. Aproape 675.000 de oameni au murit în SUA și aproximativ 50 de milioane la nivel mondial. Totodată, gripa ar fi infectat o treime din populația lumii, adică în jur de 500 de milioane de oameni. De atunci, au mai avut loc multe alte pandemii de gripă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Câți români s-au imunizat în prima zi de vaccinare anti-COVID

Prima persoană din România vaccinată împotriva COVID-19: Mihaela Anghel, asistentă la Institutul „Matei Balș”

De ce ne obosesc știrile despre pandemie? Ar putea fi vorba despre ”epuizarea epistemică”

Moderna a început dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19 cu două luni înainte de declararea pandemiei

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult