Home » Istorie » Epidemia mortală din Irlanda care l-a adus la viață pe Dracula

Epidemia mortală din Irlanda care l-a adus la viață pe Dracula

Epidemia mortală din Irlanda care l-a adus la viață pe Dracula
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.07.2020

Micul oraș irlandez Sligo se află sub carantină strictă deja de două luni pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, însă aceasta nu este prima oară când străzile orașului au fost atât de pustii.

GALERIE FOTO

Ultima oară când Sligo a fost atât de lipsit de viață a fost în urmă cu 188 de ani. Atunci, boala infecțioasă holera a fost de vină. Acea epidemie nu a produs doar moarte, sărăcie, foamete și haos, ci și un vampir legendar. Însă, cercetătorii irlandezi au descoperit abia în 2018 că Dracula s-ar fi „născut”, de fapt, în Sligo.

În 1832, o adolescentă de 14 ani s-a ascuns în casa ei de pe Old Market Street în timpul epidemiei de holeră. Boala a ucis peste 10% din populația orașului. Scenele tulburătoare care s-au petrecut în jurul său, precum mormintele comune, cadavrele de pe străzi, victimele îngropate de vii, avea să le povestească mai târziu fiului său.

Unul dintre cele mai importante romane scrise vreodată

Numele lui a fost Bram Stocker, iar acele povești sumbre au fost surse cheie de inspirație pentru „Dracula”, unul dintre cele mai importante romane din istorie. Publicată pentru prima dată în 1897, această poveste despre un vampir a dus la apariția a zeci de filme, piese de teatru, seriale și cărți.

În romanul lui Stocker, un avocat englez călătorește în Transilvania, acolo unde vizitează un loc izolat numit Castelul lui Dracula. Apoi, avocatul este atacat și întemnițat de vampirul numit contele Dracula. Restul poveștii este destul de bine cunoscut.

Printre nenumăratele teorii privind sursa de inspirație a lui Stocker pentru personajul Dracula, cea mai populară este că autorul a fost inspirat de Vlad Țepeș, conducătorul român cunoscut mai ales pentru că își tortura inamicii. Acest prinț din secolul al XV-lea mai era numit și Drăculea.

Legătura dintre Dracula și Drăculea

Totuși, legătura din Dracula și Drăculea se oprește aici. În ciuda peisajului din Transilvania și a Castelului Bran numit și Castelul lui Dracula – relatările istorice arată că Vlad avea legături minime cu acea regiunea și nu a locuit niciodată în acel castel.

Așadar, dincolo de titlul romanului, de unde i-a venit lui Stocker ideea despre Dracula? Un vampir care nu este nici mort, dar nici viu, și care infectează tot ce mușcă? Răspunsul zace în Sligo, un oraș pitoresc care găzduiește 20.000 de oameni pe coasta de vest a Irlandei.

Aceasta este concluzia istoricului irlandez Marion McGarry, membru al Sligo Stoker Society. Organizația a desfășurat cercetări minuțioase cu privire la legăturile dintre Dracula și epidemia de holeră din Sligo.

Bram Stocker a fost fascinat de poveștile sinistre despre epidemia de holeră prin care a trecut mama sa

McGarry spune că Stocker a fost inspirat de poveștile sinistre despre epidemie, scrise de mama sa, Charlotte Thornley, care s-a ascuns în casa sa înainte să fugă din Sligo alături de familie. Eseul lui Thornley a rămas nepublicat și ascuns într-o arhivă din Dublin până când Sligo Stoker Society l-a studiat anul trecut și l-a dat publicității.

Legătura cea mai puternică găsită de McGarry este între starea lui Dracula, personajul fiind simultan mort și conștient, și felul în care Thornley a descris victimele holerei care au fost îngropate de vii. Stocker a devenit aproape obsedat de acest detaliu. Astfel, titlul inițial al romanul ar fi fost „The Undead / Morții vii”, înainte ca editorul să-l schimbe în „Dracula”.

Holera a cuprins Sligo atât de rapid și cu atâta înverșunare încât cadavrele zăceau pe străzi, iar 20 de tâmplari nu puteau să mai facă față cererii pentru sicrie, potrivit Atlas Obscura.

Un interviu rar despre Dracula

Pentru locuitorii orașului precum mama lui Stocker, lumea părea că se sfârșește. Sligo devenise un „oraș al morții”. Potrivit lui Thornley, pe măsura ce epidemia se agrava, personalul medical a devenit atât de speriat încât arunca pacienții de vii în mormintele comune.

Astfel de scene ar fi fost cele care i-au stârnit imaginația lui Stocker, susține McGarry. Deși a fost extrem de privat, autorul a recunoscut în timpul unui interviu rar despre Dracula că povestea a fost „inspirată de ideea că cineva a fost îngropat înainte să fie complet mort”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Locul exact unde a fost imaginat Castelul lui Dracula. Dacre, strănepotul lui Bram Stoker, a condus o expediţie în România

5 mituri demontate despre Vlad Ţepeş. Cum a ajuns voievodul să fie asociat cu personajul Dracula

Motivele reale pentru care Vlad Ţepeş a fost transformat de către propagandă în Dracula

Creatorii noului ”Dracula”: Nu e Vlad Ţepeş, dar e român

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase