Home » Istorie » Arheologii cred că au descoperit locul în care Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte

Arheologii cred că au descoperit locul în care Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte

Arheologii cred că au descoperit locul în care Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte
Nişa în formă de absidă care ar fi fost tronul pe care a stat regele Irod Antipa. Sursa foto: Győző Vörös
Publicat: 06.01.2021

Arheologii susțin că au identificat locul în care Ioan Botezătorul, propovăduitorul care a prevestit venirea lui Iisus, a fost condamnat la moarte în jurul anului 29 e.c.

Atât Biblia cât și scriitorul antic Iosephus Flavius (37 – 100 e.c.) descriu modul în care regele Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare, l-a executat pe Ioan Botezătorul. Iosephus a menționat că execuția a avut loc la Machaerus, un fort în apropiere de Marea Moartă, situat în zilele noastre pe teritoriul Iordaniei.

Regele Irod Antipa se temea de influența aflată în creștere a lui Ioan Botezătorul asupra populației, iar astfel a decis să îl execute, a scris Iosephus. Pe de altă parte, Biblia spune o poveste mult mai elaborată, susținând că regele Irod Antipa l-a executat pe Ioan Botezătorul în schimbul unui dans.

Capul lui Ioan Botezătorul, adus pe tavă

Povestea din Biblie susține că regele Irod Antipa urma să se căsătorească cu o femeie numită Irodia, însă cei doi erau divorțați, iar Ioan Botezătorul nu era de acord cu această uniune.

La nunta celor doi, fiica Irodiei, numită Salomeea, a dansat atât de frumos încât l-a încântat foarte mult pe regele Irod Antipa și acesta a decis să îi îndeplinească o dorință drept recompensă. Salomeea, silită de mama sa, a cerut capul lui Ioan Botezătorul.

Inițial, regele Irod Antipa a ezitat să îndeplinească cerința, potrivit Bibliei, însă acesta a decis în cele din urmă să o îndeplinească și a cerut aducerea capului predicatorului pe o tavă la Salomeea.

Tot ce a mai rămas din tronul regelui Irod Antipa

O curte interioară descoperită la Machaerus este cel mai probabil locul în dansul lui Salomeea a avut loc și în care regele Irod Antipa a decis să îl decapiteze pe Ioan Botezătorul, a scris Győző Vörös, directorul unui proiect numit „Machaerus Excavations and Surveys at the Dead Sea”, menționat în cartea „ Holy Land Archaeology on Either Side: Archaeological Essays in Honour of Eugenio Alliata” (Fondazione Terra Santa, 2020), potrivit Science Alert.

Totodată, curtea avea o nişă în formă de absidă, aceasta fiind cel mai probabil tot ce a mai rămas din tronul pe care a stat cândva regele Irod Antipa.

Arheologii au descoperit curtea interioară în 1980, însă nu au recunoscut nișa ca parte din tronul regelui Irod Antipa până acum, a mai precizat Vörös. Prezența tronului în apropiere de curtea interioară susține concluzia că acesta este locul în care dansul și condamnarea lui Ioan Botezătorul au avut loc.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Romeo și Julieta”, cuplul îngropat îmbrățișându-se la Betsaida. Ce știu arheologii despre cei doi

Noi secțiuni dintr-un turn aztec al craniilor au fost descoperite de arheologii din Mexic

Cască extrem de rară, descoperită în Croația. Ce au mai găsit arheologii în mormântul din secolul al IV-lea î.Hr.

Un nou succes pentru arheologii egipteni, au descoperit peste 100 de sarcofage vechi de mai bine de 2.500 de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase