Home » Istorie » Programul top secret al australienilor din cel de-al Doilea Război Mondial, cu gaz muștar. Ce s-a aflat acum, din gravura de pe o piatră

Programul top secret al australienilor din cel de-al Doilea Război Mondial, cu gaz muștar. Ce s-a aflat acum, din gravura de pe o piatră

Publicat: 19.01.2021
Programul top secret al australienilor din cel de-al Doilea Război Mondial, cu gaz muștar. Ce s-a aflat acum, din gravura de pe o piatră
Credit foto: Geoff Plunkett

În 1943, un tânăr și-a sculptat numele, data și locul de naștere într-o stâncă în afara vechiului tunel feroviar Glenbrook, în partea de est a Munților Albaștri.

Aproape 80 de ani mai târziu, acel mic act a evidențiat implicarea sa remarcabilă în stocarea secretă australiană de gaz de muștar (iperită) mortal în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în ciuda interzicerii utilizării acestuia după Primul Război Mondial.

Calea către descoperire a început anul trecut după ce Societatea Istorică a Districtului Glenbrook, Statele Unite ale Americii, a trimis o fotografie a gravurii către Societatea de Istorie Familială Manning Wallamba, Australia. Aceasta i-a stârnit interesul lui Janine Roberts, om de știință local.

Ea a început să investigheze cine era „R A Bryan” și de ce își gravase numele în acea locație. „Aceste mici indicii sunt cele care ne dezvăluie ceea ce s-a întâmplat în trecut. Deci, tot ce a trebuit să facem a fost să studiez această fotografie și, știind data, am început să caut ceva de-a face cu cel de-Al Doilea Război Mondial”, a spus ea.

Cum a fost implicat acest tânăr în operațiunea secretă a australienilor

Roberts a descoperit că Ross Ashley Bryan s-a născut în Taree în 1924 și s-a înrolat la RAAF în 1943. „Cred că poate a visat să devină pilot, dar a fost antrenat ca armurier la baza RAAF Glenbrook și a fost trimis în tunelul Glenbrook”, a spus ea.

Roberts a descoperit că tunelul feroviar Glenbrook, dezafectat, era una dintre cele 14 instalații de depozitare în vrac din Australia, utilizate pentru depozitarea secretă a fosgenului și iperitei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează ABC.

Ea a mai spus că iperita a fost folosită în Primul Război Mondial cu efecte devastatoare și multe țări, inclusiv Australia, au devenit semnatare ale Protocolului de la Geneva din 1925 care interzicea utilizarea războiului chimic.

Pe măsură ce cercetam povestea, am citit că există o amenințare din ce în ce mai mare din partea japonezilor [în cel de-al Doilea Război Mondial], mai ales după căderea Singapore … și se suspecta că războiul chimic a fost folosit împotriva chinezilor”, a spus Roberts.

Cine erau, de fapt, “bărbații cu muștar” din timpul războiului

Așadar, în 1942, într-o operațiune secretă, Australia a început să importe un milion de arme chimice din Marea Britanie și [SUA]. Au fost depozitate în 14 locații diferite din țară și aici intervine povestea lui Ross Ashley Bryan”.

Roberts a mai declarat că Bryan, cel care a realizat acea gravură, făcea parte dintr-o unitate specială de armament de război chimic RAAF, creată pentru a gestiona stocul de arme chimice.

În anii următori, acei bărbați au fost denumiți bărbați cu gaz de muștar și au manipulat, transportat și, în cele din urmă, au distrus armele chimice”, a spus ea.

Ea a spus că bărbații au făcut munca extrem de periculoasă fără echipament de protecție adecvat, ceea ce a dus la arsuri de gaze și la expunerea la substanțe cu efect cancerigen. O parte din sarcina domnului Ross la tunelul Glenbrook ar fi fost să elibereze iperita care acumula sub presiune în tamburi.

Vă invităm să citiți și:

Războiul chimic ascuns: experimentele Aliaţilor pe proprii soldaţi. Zeci de mii de oameni au fost otrăviţi ”în numele salvării de vieţi” – VIDEO

Meniul de Crăciun al boierilor şi burghezilor în anul 1937. Cu ce se ospătau

Spionarea cu submarine şi Operaţiunea Ivy Bells din Războiul Rece. Tehnologia subacvatică de extragere a informaţiilor, secretă şi astăzi

Operaţiunea Condor: Când CIA-ul vâna comuniştii dintr-un întreg continent