Home » Istorie » Cuptoarele egiptene pentru ouă și tehnologia considerată mai spectaculoasă decât piramidele

Cuptoarele egiptene pentru ouă și tehnologia considerată mai spectaculoasă decât piramidele

Cuptoarele egiptene pentru ouă și tehnologia considerată mai spectaculoasă decât piramidele
Sursa foto: Penny Magazine/ Wikimedia
Publicat: 22.01.2021

Multe aspecte ale culturii egiptene i-au impresionat pe grecii antici, inclusiv matematica, arta, fabricarea de papirus și incubația ouălor.

Aristotel a fost primul care a scris despre inovația din urmă, precizând că în Egipt, ouăle „sunt îngropate și incubate sub pământ”. Însă, 200 de ani mai târziu, istoricul roman Diodorus Siculus a descris această practică drept spectaculoasă.

Aristotel și Diodorus Siculus făceau referire la incubatoarele egiptene de ouă, un sistem ingenios de cuptoare din lut concepute pentru a imita condițiile de sub o găină care clocește. Cu multă căldură, umiditate și întoarcerea periodică a ouălor, un cuptor de ouă ar putea duce la eclozarea a 4.500 de ouă în decurs de 2 sau 3 săptămâni, un volum care i-a impresionat pe străini de-a lungul secolelor. Vizitatorii din Occident au menționat structurile spectaculoase în continuu în istorisirile lor despre Egipt.

Egiptul ar trebui să fie mai mândru de cuptoarele de ouă decât de piramide

În 1750, entomologul francez René Antoine Ferchault de Réaumur a vizitat un incubator de ouă și a declarat că „Egiptul ar trebui să fie mai mândru de aceste cuptoare decât de piramide”.

Totuși, incubatoarele de ouă sunt o inovație târzie, având în vedere istoria lungă a Egiptului. Potrivit lui Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo, găinile nu erau o specie nativă în Valea Nilului.

Cel mai probabil au venit din Asia, acolo unde au fost domesticite în urmă cu 10.000 de ani, prin Mesopotamia, sau poate la bordul navelor de comerț care călătoreau spre Africa de Est. Abia în timpul dinastiei ptolemeice, care a durat între 323 și 30 î.Hr., găinile au devenit un element constant în dieta egiptenilor, a mai spus Ikram. Pentru a avea o cantitate regulată de carne de găină, egiptenii au dezvoltat primele incubatoare de ouă, potrivit Atlas Obscura.

Niște versiuni mici și rotunde ale piramidelor

Din afară, multe incubatoare păreau ca niște versiuni mici și rotunde ale piramidelor. Acestea erau așezate pe fundații dreptunghiulare din cărămidă și aveau hornuri conice cu o deschizătură circulară în vârf.

Faptul că mii de ouă puteau fi incubate într-un singur cuptor era o performanță impresionantă, având în vedere faptul că o găină poate cloci doar până la 15 ouă în același timp. Incubatoarele au însemnat și că găinile puteau petrece mai mult timp depunând ouă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Notițe nepublicate dezvăluie că Isaac Newton încerca să descifreze codul secret al piramidelor

Reacția Egiptului după ce Elon Musk a spus că piramidele au fost construite de extratereştri

„Bani murdari” de pe vremea Egiptului antic, descoperiți de arheologi

Descoperire uriaşă după incendiile din Australia: sisteme de acvacultură mai vechi ca piramidele egiptene

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase