Home » Istorie » Tragicul incident Diatlov, unul dintre cele mai mari mistere ale Rusiei, are o nouă explicație științifică

Tragicul incident Diatlov, unul dintre cele mai mari mistere ale Rusiei, are o nouă explicație științifică

Publicat: 04.02.2021

Unul dintre cele mai tulburătoare mistere din istoria recentă a Rusiei ar fi fost în sfârșit rezolvat. Oamenii de știință au anunțat că au descoperit o explicație plauzibilă pentru decesele a nouă alpiniști în timpul unei expediții din 1959.

Incidentul Diatlov a dus la apariția a zeci de teorii conspiraționiste în deceniile care au urmat, mulți pasionați de mistere explicând incidentul printr-o varietate de scenarii spectaculoase, de la extratereștri și atacuri ale creaturii mitice Yeti până la experimente cu super-arme sovietice.

GALERIE FOTO

Însă, pentru cercetători, tragedia înseamnă cu totul altceva. Așadar, cum au murit acești alpiniști și schiori experimentați într-o noapte în Munții Ural de Nord?

Ceva neașteptat s-a întâmplat după miezul nopții

După ce grupul nu a mai ajuns la destinație la timpul stabilit, o echipă de intervenție a fost trimisă pentru a-i găsi pe membrii grupului, salvatorii descoperind mai întâi cortul lor pe versantul Kholat Saykhl (denumire ce înseamnă „Muntele Morții” în limba locală Mansi).

Cortul era tăiat din interior, ca și cum alpiniștii au fost nevoiți să-și părăsească rapid adăpostul și să fugă în întunericul înghețat.

„Ceva neașteptat s-a întâmplat după miezul nopții și i-a făcut pe membrii expediției să-și taie cortul din interior și să fugă spre pădure, fără echipamente, în condiții meteorologice de – 25 grade Celsius și în prezența unor vânturi katabatice puternice provocate de trecerea unui front arctic”, au explicat cercetătorii într-un nou studiu coordonat de Johan Gaume, om de știință la Institutul Federal pentru Tehnologie din Lausanne, Elveția (EPFL).

Ce au sugerat cele mai plauzibile explicații

Salvatorii au descoperit unele cadavre în următoarele zile și săptămâni, iar altele au fost descoperite chiar și după câteva luni de la incident.

„Deși hipotermia a fost stabilită drept principala cauză de deces, patru alpiniști aveau leziuni toracice și craniene severe, doi au fost găsiți fără ochi și unul fără limbă, iar alții erau aproape complet dezbrăcați și desculți”, au mai explicat Gaume și Alexander Puzrin, de la Institutul Federal de Tehnologie (ETH) din Zürich.

Cele mai plauzibile explicații au sugerat că o avalanșă a fost principalul factor pentru decesele alpiniștilor, forțându-i să se trezească și să-și taie cortul din interior pentru a fugi, înainte să cadă pradă frigului și rănilor suferite.

O „forță naturală irezistibilă” a cauzat moartea alpiniștilor

Cu toate acestea, circumstanțele stranii ale evenimentului i-au făcut pe mulți să respingă cele mai evidente cauze ale incidentului: panta relativ superficială a muntelui, lipsa dovezilor producerii unei avalanșe, precum și faptul că unele dintre leziuni erau diferite față de cele observate de obicei în urma avalanșelor.

Din cauza acestor incertitudini, ancheta sovietică originală a concluzionat că o „forță naturală irezistibilă” a dus la moartea alpiniștilor. Zeci de ani mai târziu, o nouă anchetă a oficialilor ruși a prezentat reevaluarea tragediei și concluzionând anul trecut că o avalanșă rămâne cea mai probabilă cauză.

Acum, o investigație independentă desfășurată de Gaume și Puzrin a ajuns la aceeași concluzie, însă cu noi dovezi științifice care să susțină modul în care acea avalanșă s-ar fi produs.

Dacă nu ar fi făcut asta, nimic nu s-ar mai fi întâmplat

Modelele științifice ale echipei au sugerat că panta superficială a Kholat Saykhl nu ar fi făcut imposibilă declanșarea unei avalanșe la câteva ore după ce alpiniștii au tăiat în zăpadă pentru a crea o protecție naturală împotriva vântului.

„Dacă nu ar fi tăiat în versant, nimic nu s-ar mai fi întâmplat. Acesta a fost factorul declanșator inițial, dar nu ar fi fost îndeajuns. Vânturile katabatice ar fi deviat zăpada și ar fi permis acumularea unui strat suplimentar. La un moment dat, o crăpătură s-ar fi format și s-ar fi propagat, astfel cauzând eliberarea bucății de zăpadă”, a explicat Puzrin, potrivit Science Alert.

Bineînțeles, multe întrebări despre incidentul Diatlov rămân fără răspuns. Însă, știința din spatele teoriei avalanșei este incontestabilă, au spus cercetătorii, iar acum avem și modele științifice care arată ce ar fi însemnat acea „forță naturală irezistibilă”.

„Adevărul este că nimeni nu știe cu certitudine ce s-a întâmplat în acea noapte. Însă, avem dovezi puternice care arată că teoria avalanșei este plauzibilă”, a adăugat Puzrin.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ultimele ore din viața unui explorator polar au fost dezvăluite. Ce au descoperit cercetătorii în jurnalul său

Artefacte vikinge descoperite într-o fostă trecătoare montană

Urmele unei epave misterioase au ieșit la suprafață pe nisipurile unei insule din Carolina de Nord

Noi imagini surprinse la Zona 51 stârnesc speculații. Obiectul misterios observat de un fotograf amator

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase